Ko kaже да је посао учитеља лак

Непознати професор објаснио је како је заправо радити у школи
“Лагани” посао професора

Један професор покушао је занимљивом метафором објаснити како изгледа посао наставника. Свима који мисле да је учитељски посао лаган задао је вјежбу

Један професор покушао је занимљивом метафором објаснити како изгледа посао наставника, а текст је објавио интернетски портал за учитеље и наставнике Наставници.орг. Професор је свима који мисле да је учитељски посао лаган задао вјежбу која би требала показати како изгледа професорска радна седмица.

 Сватко ко мисли да је наставнички посао лаган, нека испроба сљедећу вјежбицу.

 Узми си времена у једном дану и срочи 5 говора, од којих сваки треба испунити 45 минута, о било чему, у што се ти лично добро разумијеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересирати и мотивисати на пажњу, слушање, разумијевање и усвајање тог свог говора. Наравно, требаш смислити и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику потакнути на суђеловање и интеракцију.

 Сутра устани, пристојно се обуци и одвози по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, упали телевизор и појачај га. Стани пред тај телевизор и у 45 минута испричај тај свој говор и све што си припремио/ла тако да говориш гласније од телевизора. С временом постепено појачавај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији и незаинтересиранији) те и даље говори гласније од телевизора. Успут наравно мораш пратити све што се на екрану одвија и програм који гледаш. Кад год нетко од укућана прође, ти одговори сувисло на сва његова питања и удовољи свим његовим захтјевима.

 Наравно, немој заборавити цијело то вријеме бити угодан и смирен те имати осмјех на лицу како би придонио бољој атмосфери у просторији.

 Након 45 минута, узми си паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би се дочарао одмор у школи. По могућности, нека твоје дијете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче с братом или сестром. Ти тада смирено и вјешто ријеши ту ситуацију, тако да сви буду задовољни.

 Затим врати телевизор на почетну поставку (свеједно гласније од уобичајене), узми свој други припремљени говор, задатке и активности и понови све у идућих 45 минута. Опет исти одмор од 5 минута па поновно све испочетка, 45 минута. То ради тако 5 пута заредом.

 Онда позови код себе комсиницу, с којом имаш неки проблем и проведи 45 минута с њом, смирено и уљудно рјешавајући тај проблем, објашњавајући како и зашто је до њега дошло и предложи како га ефикасно ријешити.

 Када завршиш опет сједни у ауто и возај се по граду 30 минута до сат времена. Врати се кући, мало се одмори (питам се, хоћеш ли упалити телевизор или имати снаге играти се са својом ђецом), затим сједни и припреми 5 нових говора за сутра.

 Понови ову вјежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да ли још увијек вјерујеш да је наш посао лаган.

 Ето, то ти је професорски радни тједан, без папирологије, дежурстава, писања годишњих, мјесечних и оперативних планова, разредништва, планирања и свег осталог. Само радна седмица.

 

( Текст је преузет са bh.info portal)

(goBiH.ba)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: