Морамо се мењати

Дуго размишљам и дружим се са колегама на друштвеним мрежама. Моја мисија је да нешто покренем и оне креативне колеге оснажим како би заједно покушали да мењамо наш начин рада. Једини и најјефтинији начин да нешто урадимо је овакав преко наших блогова и сајтова. За ових неколико година сам упознао много сјајних колега из наше земље и околних земаља који су мајстори свог заната и који се не либе да пробају да савременим наставним средствима употребе зарад што занимљивије наставе. Последња истраживања нам казују да нам је функционално знање веома лоше и зато не смемо чекати да се неко сети и каже нам како треба да се мењамо, већ морамо сами радити на томе. Европске земље  улажу велика средства у просвету како би на ПИСА тестирању постигли боље резултате. Ефекти овог рада се не могу видети одмах, већ је потребно време. Ми још ништа по том питању нисмо учинили и то ме плаши.

Склони смо да се само жалимо и за све нам је неопходан новац. Слажем се да се треба улагати у просвету али то треба држава да чини, а нама остаје да док се то не деси сами пробамо нешто учинити. Много земаља већ користи НТЦ систем учења наших људи др Ранка Рајевића и Уроша Петровића и постижу одличне резултате. НТЦ систем пружа одговор на  кључно питање : Как учити ? Овај систем рада је сјајан и продукт оваквог рада је функционално знање. Ово говорим из искуства јер сам се и сам уверио у раду са децом.

Овај систем рада у комбинацији са савременим наставним средствима и веб алатима даје пун ефекат. Доста тога имамо а не користимо. Показивао сам како изгледају школе у другим земљама, па сте могли видети да и тамо има много уређених школа, а и школа које баш и нису на завидном нивоу. Показаћу да се и они сусрећу са разним потешкоћама које самостално решавају. У наредним текстовима ћу се потрудити да свима покажем како на најкреативнији начин искористити ресурсе које свака школа има . Мислим да је велики потенцијал интернет и требамо га користити, али не као примарни облик рада већ као један алат у раду који може побољшати наставу. Јавља се отпор код колега јер за неке ствари треба издвојити време како би се овладало алатом. Представљаћу многе алате који су песплатни. Показаћу како изгледају школе у окружењу и школе у другим државама.

1_13233660_origСтворили смо велику базу знања коју можемо користити. Направио сам посебан сајт о веб алатима sajber.weebly.com где сам за сваки алат дао смернице и примере као користити у настави. Учествујем у изради првог часописа за ученике ,,То је ТО“, који уређују просветни радници и где можемо сами учествовати у креирању часописа.

 

Много тога ћу постављати, а ви колеге које сте вољне да дате свој допринос слободо шаљите на мејл sajberuca@gmail.com. Не смемо чекати да нас неко од надлежних повеже и умрежи, већ то морамо радити сами.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: