О неподељеној школи

predole-3

Све време на факултету се спремамо за рад у одељењу са пуном учионицом ђака у једном разреду. Рад у комбинацији се врло мало спомиње, а у већини случајева први посао је у издвојеним одељењима ,мало ђака ,неколико разреда у једној учионици .

Постављаш питања сам себи ?

Шта сада ?  За ово нас нису припремали ?

Ова ситација ме подсећа на птицу која треба да се вине из свог гнезда. Први корак је веома битан за каснији професионални успех. Искуства старијих колега, мајстора оваквог рада је од непроцењивог значаја. Имао сам срећу да су ми родитељи, учитељи са дугогодишњим искуством рада у комбинацији и неподељеној школи. Много су ми значили савети које сам добијао ,не само од родитеља ,већ и од осталих колега . Дефинитивно, рад у неподељеној школи је велика школа коју би требао сваки учитељ да прође. Да је среће да  сви имамо одељења од 16 ученика , пуно дидактичког материјала , наставна средства. Реалност изгледа мало другачије. Овај текст пишем зато што ће овај текст некоме помоћи и можда покренути друге колеге да напишу неко своје искуство. Прво што сам научио о раду у неподељеној школи је

Одлазак на посао без припремљеног , осмишљеног часа, заборавите !

Учионицу  морате опремити тако да подстиче рад, даје могућност да са вашим упутствима дете може самостално радити. Овакав рад тера учитеља да буде креативан, открива нове модусе рада, прави наставна средства, шеме, цртеже. Сви радови треба да буду на видном месту, прегледно постављени како би и код  деце развијали ову вештину.

Рад у неподељеној школи без корелације је незанимљив и неефикасан. Осмишљавање повезаности, тематских часова. Уклапање четири разреда у једну целину је тешко али када успете даје невероватну дозу професионалног задовољства.

Много се мора посветити пажње самосталном раду ученика. Док радите са једним разредом, други разред мора радити самостално. Мора се добро одмерити тежина задатих задатака које ће ученици радити. У раду са сва четири разреда, јако је битан распоред часова, а о томе у посебном делу.

Из мог рада у неподељеној школи је произашло много нових наставних средстава које учитељ прави како би ученици што боље усвојили неко градиво, нама олакшала посао, а на крају да би се све  обрадило. Боровска коцка, паметна батина, распевани сталак и многи друг, сваки учитељ то има, само је питање да ли ће то поделити са другима .

Овакве школе имају и својих предности. Свако дете познајете у душу. Ствара се приснији однос, породична атмосфера. Проблеми са дисциплином не постоје. Нетакнута природа је на прагу школе.

Једном приликом сам питао просветног саветника како је најбоље да направити распоред часова код неподељене школе? Пријатна госпођа, неоспорног знања ми је одговорила:„А, како је по теби  најбоље “?Све ми је било јасно.

Сајбер Учитељ

(наставиће се )

  1. Drago mi je što se govori o ovoj temi! Učiteljica sam kombinovanog odeljenja ( II i IV ) i u potpunosti razumem šta znači raditi u takvim uslovima! Teško se snalazimo … Ali svaki trud se isplati , učenici to znaju da cene. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: