How children learn English as a foreign language (Како деца уче енглески као страни језик)

У дечијој је природи да усвајају језик, како матерњи тако и страни, да упијају нове речи, фразе и конструкције без свесног учења, за разлику од адолесцената и одраслих. Наиме, најмлађи имају способност да опонашају изговор и да сами схвате правила језика, а што је најбитније, они немају страх да причају на енглеском и да слободно искажу себе пред другима.
Предности раног учења енглеског језика
• Мала деца и даље користе своје индивидуалне, урођене стратегије за учење језика како би усвојила матерњи језик, а убрзо схватају да им ове стратегије могу помоћи и при усвајању енглеског језика.
• Најмлађи имају времена и могућности да уче кроз активности и игру. Учење енглеског кроз игру, слику и песму показало се као најуспешније код деце, јер подстиче њихове моторичке способности и мотивацију.
• Мала деца имају више времена да ускладе учење енглеског са својим школским програмом. За разлику од деце у вишим разредима, млађа деца имају мање обавеза и домаћих задатака, и мање су под стресом због обавезе постизања одређених стандарда.
• Показало се да деца која имају прилику да усвоје рано енглески језик током живота боље и лакше овладавају и другим страним језицима, служећи се оним истим унутрашњим стратегијама за учење језика. Усвајање трећег, четвртог и више језика лакше је од усвајања другог страног језика.
• Деца која усвајају језик, а не уче га свесно као што то чине адолесценти или одрасли, имају више изгледа за бољи изговор и израженији осећај за страни језик и културу. Када деца која говоре један језик дођу до пубертета и постану више свесна сама себе, њихова могућност да упијају нови језик слаби и они верују да морају свесно да уче енглески кроз програме базиране на граматици. Старосна доб када се ова промена дешава умногоме зависи од индивидуалних развојних нивоа сваког детета као и од друштвених очекивања.
Фазе у усвајању енглеског језика
Говорни језик природно долази пре читања и писања.
Тихи период
Када бебе уче матерњи језик постоји „тихи период“, када оне гледају и слушају и када могу да комуницирају преко израза лица или гестикулација пре него што проговоре. Када мала деца уче енглески, може постојати сличан „тихи период“: комуникација и разумевање постоје и пре него што деца у ствари изговоре било коју енглеску реч.
Током овог периода родитељи не би требало да форсирају децу да учествују у говорном дијалогу терајући их да понављају речи. Довољно је да говор одраслих детету пружи корисне могућности за усвајање језика. Како одрасли користе облике говора прилагођене деци да би им олакшали учење, дете може користити оне стратегије које је већ користило приликом учења матерњег језика.
Почетак изговора
Након неког времена, у зависности од учесталости коришћења енглеског језика, свако дете (девојчице обично брже од дечака) почиње изговарати једноставне речи („cat“, „house“) или устаљене кратке фразе („What’s that?“, „It’s my book“, „I can’t“, „That’s a car“, „Тime to go home“) било у разговору или самоиницијативно. Дете памти делове говора, потпуно имитирајући изговор, не схватајући да се неки изрази можда састоје од више од једне речи. Ова фаза траје још неко време док дете све више усваја језик, користећи готове изразе за успостављање дијалога све док не буде спремно да креира своје властите фразе.
Унапређивање знања енглеског језика
Деца постепено састављају фразе које се састоје од једне меморисане речи којој додају речи из свог вокабулара или од једног меморисаног језика којем додају свој властити „инпут“. У зависности од учесталости изложености енглеском језику и квалитету тог искуства, деца постепено почињу да креирају целе реченице.
Подршка родитеља
Деца треба да осете да напредују. Потребно им је стално охрабривање, као и похвала за добре резултате, будући да сваки успех мотивише. Родитељи су у идеалној позицији да мотивишу и на тај начин помогну својој деци да уче, чак и ако сами имају основно знање енглеског и уче заједно са млађом децом. Заједничким активностима, родитељи не само да могу унети енглески језик и активности свог детета у породични живот, већ исто тако могу утицати на ставове своје деце према учењу језика и других култура.

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...