Како изгледа школа у Финској

Како изгледа школа у Финској

imagesСви смо у последње време слушали о Финској и њеном школском систему. Нашао сам блог учитељице Тарје Митровић која из прве руке прича о школама у Финској. Пошто људи немају времена да читају предугачке текстове на интернету (истраживања кажу) преуредио сам њен текст по тезама.Прочитајте текст,сазнајте истину и нешто се може одмах применити !

  • У Финској је образовање бесплатно за све, на свим нивоима образовања, имају беспалатне оброке, социјално и здравствено осигурање, а ђаци током  основног школовања добијају и бесплатне уџбенике. Школама је најстрожије забрањено да прикупљају било какав новац од родитеља. У петом разреду школа плаћа чак и камповања, излете, позоришта…Основна школа траје 9 година ( 6 + 3 ),  а средња школа 3 године, мада они који желе могу средњу школу да заврше и за две године, а ђаци који имају проблема са учењем или свакодневне тренинге могу да иду по „споријем програму“ четири године.
  • У Финској  је најважније да имате добре учитеље и професоре. Сви они, да би уопште радили са децом, морају имати најмање универзитетско образовање. Зато је у Финској најтеже уписати медицину и Учитељски факултет.
  • Плате просветних радника су им нешто ниже од државног просека, али ту је као награда, поштовање које то занимање носи.
  • Будући наставници током студирања морају имати праксу и у школама за одрасле, да раде у мултикултуралним срединама, да се добро служе савременом технологијом, као и да прођу тренинг за рад са децом са специјалним потребама. Како није добар наставник само онај ко одлично познаје свој предмет, добар наставник мора да обавља истраживања и да пише научне радове, како би олакшао и побољшао методе у раду са децом.
  • Деца са посебним потребама иду у исте школе са осталом децом, али  само једно дете са специјалним потребама може бити у разреду. Они  имају и додатног учитеља-асистента, који им помаже при учењу, јер им је битно да сви, осим образовања, стекну и социјалну интелигенцију.
  • Наставници се доживљавају као пријатељи, па им се обраћају по имену, а формалније опхођење се односи само на директора и доста старије предаваче.
  • Наставници воле да их ђаци питају, да разговарају, да износе своје ставове и да те ставове бране.
  • Надарени ђаци, уколико брже реше задатак, помажу осталима ако је наставник заузет.
  • Наставници ту надарену децу не форсирају, ставе им до знања да су донекле посебна, али не толико да би тиме обесхрабривали друге.school2_b
  • На сваких седам недеља сви ђаци пишу шта је било добро, шта сматрају да није, шта би требало да се побољша у наставном програму, што је нека врста самооцењивања школског система.
  • Једна од ствари којима се Финци највише поносе када је реч о њиховим школама је што су школе једнаке за све, што деца са ентузијазмом стичу нова знања, што нису оптерећена израдама домаћих задатака, већ то време троше на курсеве из области које их занимају, јер је примена практичних знања веома цењена. Курсеви су у матичним школама, па тако рецимо наставник биологије, који је често и доктор наука, држи курс из ботанике итд.
  • Од шестог разреда до краја средње школе, деца имају неке обавезне предмете, али већину предмета бирају сами и праве свој распоред, односно, сви важни предмети се морају похађати, али сами одређујете да ли желите нижи или виши ниво, у зависности од интересовања.
  • Један од обавезних предмета је „Финска „, где уче о вредностима, људима, економији Финске, друштву, партијама итд.
  • Имају разне пројекте, рецимо часове рока, попа итд
  • Велика матура се полаже на крају средње школе и то из четири предмета: фински, математика, енглески и шведски (који је обавезан језик јер је у Финској један од два службена језика). Један испит мора бити са знањем на напредном нивоу.
  • Ради се на томе да сви имају лаптопове на настави, као и паметне табле.
  • Држава заиста улаже много у образовање, али им се то враћа на најлепши начин. Једна су од најразвијенијих земаља света и нема одлива мозгова. Сви стручњаци су ту да помогну земљи која је на најлепши начин улагала у њих.
  • Наравно, нису ни у Финској поштеђени неких ситнијих проблема. Један од проблема је недовољно активно учење страних језика, јер Финци одлично говоре енглески, сви морају знати и шведски уз фински, па су за све остале ваншколске језике тотално незаинтересовани.
  • Као и свуда, и у овој земљи постоје проблематична и хиперактивна деца, па се од такве деце праве засебна одељења како не би ометали оне који су жељни знања, а са њима раде посебно едуковани стручњаци који су у стању да са њима изађу на крај.
  • У складу са државном политиком Финске, школовање на финским универзитетима је бесплатно за домаће студенте и држављане Европске уније. Ипак истраживања су веома скупа, па у помоћ прискачу многе компаније, као што је Нокиа, па свака од компанија издваја око 15000 еврау те сврхе.
  • Финска у образовање једног становника годишње уложи око 1500 евра.
  • Наставни кадар је оно суштинско, од њих држава тражи највише образовање, али им је зато дата широка аутономија. Пре је модел образовања био више централизован, затим  су надлежности  припале локалној заједници, да би на крају наставник одлучивао о свему. Чак и када је реч о финансијама.
  • Реформа образовања је у Финској почела седамдесетих година, после доста проучавања, али су промене ишле корак по корак Нису желели радикалне скокове и резове, како би се избегао стрес. Тако се то ради, када се води рачуна о сваком детаљу, поготову када је у питању образовање, есенција сваког друштва.
  1. Одлично!Јако ми се свиђа.

  2. Ne mogu da verujem! Tako to treba da izgleda, a ne kao kod nas gde su mnogi otišli u prosvetu jer rade 4 sata dnevno. Čast izuzecima, ima ih, ali većina je katastrofalno loša.

  3. „Као и свуда, и у овој земљи постоје проблематична и хиперактивна деца, па се од такве деце праве засебна одељења како не би ометали оне који су жељни знања, а са њима раде посебно едуковани стручњаци који су у стању да са њима изађу на крај.

    Деца са посебним потребама иду у исте школе са осталом децом, али само једно дете са специјалним потребама може бити у разреду. Они имају и додатног учитеља-асистента, који им помаже при учењу, јер им је битно да сви, осим образовања, стекну и социјалну интелигенцију.“

    Да ли би била „већина катастрофално лоша“ да су задовољене само ове две ставке које сам навела?

  4. Hvala Vam, dragi kolega, sto ste izneli deo teksta koji se odnosi na temu obrazovanja u Finskoj. Volela bih da, prosvetni radnici u Srbiji prvo dobiju status i postovanje kakvo zasluzuju, da se ova drzava malo vise bavi decom i obrazovanjem u celini, a ne samo na dan Svetog Save.

    • Mislim da prvo to isto postovanje treba da se zasluzi, npr ispravnim radom, da vec jednom isti ti prosvetni radnici (cast izuzecima koji potvrdjuju pravilo) stave u centar decu, a ne sebe i svoju sujetu. Ima previse onih koji lece svoje kojekakve komplekse na deci, okupirani su sobom, svojim polozajem,… Programi su nam katastrofalni. Vise se ne zna sta nece natrpati deci: sest casova svaki dan, u petom razredu i sedam; novih, nepotrebnih predmeta,… Sigurna sam da u Finskoj ni jedan jedini prosvetni nastavnik ne vredja decu, za razliku od nasih, koji su umislili da su bogovi koji imaju pravo da kroje sudbine dece, buducih ljudi koji treba cine ovo drustvo. Razocaravajuce. Samo se misli kako povecati sebi plate, strajkovati,…

      • Poštovana, nisam se uključivao u raspravu koja se povela ali me raduje to što se razgovara o načinima kako možemo nastavu učiniti boljom i prikladnijom. Zbog toga i postoji sajberucitelj.com .Smeta mi generalizovanje.Poznajem mnogo učitelja koji svoj posao obavljaju predano i savesno , o uslovima rada ne želim ni da pričam da ne bude da se pravdam . Potvrda teze o kreativnim kolegama je i ovoliko saradnika ovog sajta koji su kadri da svako svoje slobodno vreme iskoriste za profesionalno usavršavanje i spremanje zanimljivih časova. Fakat je da svi nisu takvi ,ali takvih ima u svim profesijama. Naš narod je takav, lako te provuku kroz blato ! Uvek je lakše kritikovati nego pohvaliti. Možda i na sajberucitelju.com postoji nešto što ide u smeru kreativnije ,zanimljivije nastave. Pohvalite slobodno! Možda baš ta pohvala bude podstrek za bolji rad !

  5. i mi bi to mogli, ali smo u drugom programu evropske zajednice, mi imamo zadatke koje moramo slediti, proizvoditi hranu i hraniti „pametne“ to je toliko ocigledno da je svako objasnjenje suvisno……….!

  6. A da vas ja pitam kolika je stopa korupcije u Finskoj i koliko mladih „mašta“ o tome da kupi diplomu i koliko državnih službenika ne radi svoj posao u Finskoj? Odgovorite i na ta pitanja, pa da vršimo poređenja!
    Kada je sistem dobar, može se uraditi dosta toga na svim poljima, pa i u školstvu. A kada je sistem „katastrofalno loš“, šta ćemo u tom slučaju?

    • Upravo tako kolega … Problem je u svima nama, mentalitetu, načinu razmišljanja.

      Šta očekivati od Nacije u kojoj Farma, VB i razni Sulejmani kolo vode.

    • Napredak ljudi, pa samim tim i države počinje od nas samih. Znači, da bi SISTEM bio dobar, moramo da krenemo mi da ga popravljamo.
      Najlakše je reći kako neki tamo ne rade ništa da nama bude bolje, a mi sami smo prvi nesvesni toga koliko bismo mogli da učinimo i šta bismo mogli da popravimo kad bismo videli samo malo dalje od sopstvenih sebičnih i iskompleksiranih noseva.

  7. Finci, svaka Vam čast, na našu žalost mi smo od Vas daleko nekoliko hiljada kilometara, a po svoj prilici i nekoliko stotina godina

  8. Branislava Ilijin Ex Jankovic

    @iskrica,ne radi se kod nas 4 sata dnevno u skoli ,to je sama fama neupucenih,koji misle da je radno vreme samo na casovima,gde su pripreme,istrazivanja,seminari vikendom po 8 sati koje sami moraju da placaju,ispravke svezaka,kontrolnih i jos mnogo toga ,pa kad se sabere bude nekad i vise od 40 sati nedeljno

  9. Šta reći ? Potrebno nam je puno godina da se neki deo vaspitno-obrazovnog procesa približi Finskom sistemu …. Treba ekonomski da ojačamo , a onda da uslede reforme u prosveti … Treba, da svi zajedno učinimo boljitak za našu decu , jer ona to zaslužuju … jer to je naša svetla budućnost …

  10. Али, само једно се заборавља!
    Фински систем образовања је само фински и прилагођен је финском менталитету, друштву, традицији, навикама, систему вредностима итд. и они су га створили за своје потребе и схватања а нису га копирали или туђи прилагођавали. Која још држава има такав систем образовања!?
    Требало би као друштво да се манемо више угледања, копирања и имитирања туђег и другог.
    Тек тада ћемо и сазрети и тек тада ћемо имати свој систем образовања који нама и нашим потребама одговара. Као зрело друштво треба да креирамо оно што је нама потребно а стручњака и способних људи има. Не, нису сви отишли. Дајте им само шансу, изненадили би сте се колико их има.
    Докле год будемо имитарали друге и кукали за туђим, нема нама напретка!!

  11. pa dobro, sve je ovo u redu ako izuzmemo dva, tri klasicna masakra u finskim skolama 2007, 2008…ponekad ni sva dobrota nije dovoljna.

  12. •Ради се на томе да сви имају лаптопове на настави, као и паметне табле
    Laptopove?? really?

    • Radi se na tome da počnu da se primenjuju, i onde gde postoje! Ne treba prepisivati sve, postoje dobre stvari koje trebamo prepisati i iskombinovati sa našim sistemom. NTC sistem učenja je sjajan, naš čovek dr Ranko Rajović je pokrenuo celu priču (pisao sam o tome)i mnogo zemalja je inplementiralo ovaj sistem učenja.Mi nikada ne možemo doslovno primeniti sistem Finske ,jer ne ulažemo toliko u školstvo koliko ulaže Finska. Prosveta kod naš je trošak,a ne investicija. Ova investicija je dugoročna i isplativa, ali mi nemamo toliko vremena i strpljenja ,skloni smo kratkoročnim rešenjima . Na žalost sve se svodi na kreativnost i entuzijazam kolega koji koji hoće bolju nastavu ne štedeći sebe i svoje slobodno vreme i novac.

      • Да, просвета је код нас трошак јер да је другачије, просветни радници би се, не дај боже, могли да обогате!

  13. Ако је финско школство најбоље, зашто наши експерти не извезу технологију израде плагијата, да се Финци не муче много учећи, већ да им продамо методологију куповине и продају дипломе. Треба им послати експерте за ову врсту послова. Зашто и њима не буде добро као што је и нама?

  14. Čitam Vaše komentare a danas je 12.09.2020godine, i šta se promenilo od 2013godine ?Ništa! Sve se može ali se neće,neko neda.Kako kaže jedna žena ko će da bude savremeni rob ako nećemo mi???

  1. Повратни пинг: Edukacija 2020.: Budućnost je ovde, samo nije ravnomerno raspoređena | Dragan Varagić Blog

  2. Повратни пинг: Позитиван чланак | Био-блог

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...