Helpful tips for parents (Корисни савети за родитеље)

Драги родитељи, овде ћете наћи корисне савете како да помогнете вашем детету у учењу енглеског језика. Сва ваша питања, сугестије и коментаре можете ми слати на biljana.bulatovic1@gmail.com.

Родитељи као узор и подршка деци

  • Родитељи морају пре свега да разумеју важност учења енглеског језика и да верују у то. Несумњиво је да су управо родитељи највећи узори својој деци, па самим тим деца веома често усвајају ставове и мишљења својих родитеља или старатеља. Уколико деца увиде да одрасли не верују у значај учења енглеског, веће су шансе да изгубе мотивацију и позитиван став према овом предмету.
  • Неопходна је сарадња родитеља и наставника енглеског како би се помогло детету да пружи свој максимум. Није срамота не знати, зато разговарајте повремено са предметним наставником о тренутном знању и могућем напретку вашег детета.
  • Најбољи начин да подстакнете учење енглеског код своје деце јесте да почнете и сами да га учите уз ваше дете, уколико га већ нисте учили или је ваше знање на почетном нивоу. Биће вам свакако корисно и забавно.
  • Трудите се да ваше дете што више буде у контакту са енглеским језиком уз помоћ забавних садржаја као што су приче, песме, слике и игре. Немојте бити забринути што не разуме све речи, јер се то од њега/ње и не очекује на овом нивоу. Охрабрите га да пажљиво слуша и понавља, да вежба изговор слова и речи и отпева покоју песмицу. Бићете пријатно изненађени напретком.
  • Уколико ваше дете не постиже жељени успех из енглеског, ни у ком случају га немојте терати, уцењивати или кажњавати, јер тако само можете изазвати супротан ефекат и отпор. Ви сте вашем детету најбољи пријатељ и узор, па му зато пружите подршку и помоћ у свакој ситуацији. Успех тада свакако неће изостати.

Говорите енглески да бисте подржали своје дете

  • У највећем броју случајева управо родитељи уче своју децу да говоре матерњи језик. Током прве две године живота често је мајчин глас и њен посебан начин говора назван „родитељским“ (онај који подучава децу о језику и начину на који се разговара).
  • Родитељи, чак и са основним знањем енглеског, могу успешно подржати своју децу у учењу енглеског и то поновним коришћењем и прилагођавањем многих техника „родитељског“ језика.
  • Родитељи могу бити забринути због свог акцента када говоре енглески. Међутим, деца имају изузетну способност да мењају свој акценат како би се прилагодила енглеском језику свог окружења. Деца треба да осећају „I can speak English“ („Знам да говорим енглески“) и „I like English“ („Енглески ми се свиђа“), а подршка њихових родитеља може им помоћи у постизању тог циља већ од њихових првих часова.

 

Употреба енглеског језика

  • Употребом једноставног енглеског са пуно понављања, родитељи помажу свом детету да почне да размишља на енглеском током активности у којима се осећа сигурним и у којима може предвидети шта ће се догодити, попут игара или периода рима.
  • Када деца вежбају школски енглески, користите фразе као што су „What’s your name?“, „How old are you?“, „What’s this?“, „That’s a pencil.“ Родитељи то могу претворити у забавну активност користећи играчку која говори само енглески, постављајући јој питања и претварајући се да она одговара. 
  • Како деца напредују у употреби говорног енглеског, може се укључивати понека реч из матерњег језика унутар неке енглеске фразе „He’s eating a (…)“ зато што деца још увек не знају енглеску реч. Уколико одрасла особа понови ту фразу користећи само енглески, дете може научити ту енглеску реч. „He’s eating a plum.“ „A plum (шљива).“

Када преводити

  • Способност деце да разумеју не треба потцењивати; она разумеју много више него што могу рећи на енглеском. У свом матерњем језику деца су навикла да разумеју само оне речи које чују, попуњавајући остатак помоћу говора тела говорника и околних назнака како би добила значење. Тамо где се користи родитељски језик, чини се да деца преносе те вештине да би дошла до значења на енглеском.
  • Када се истовремено уводе и нови појмови за дете и страни језик, можда би било пожељно најпре детету шапатом рећи значење речи једном, а онда изговорити реч на енглеском. Уколико се детету преведе реч више од једанпут, и понавља касније, дете ће се навићи да очекује превод уместо да само претпоставља значење речи.

 

 

 

  1. I am fortunate enough to have a husband who loves to make special cakes. It has become a tradition for the last few years that he makes a cake and decorates it in some special way – they are always splraacuetc. Last year I wanted to go climb Mt Coolum with my husband and kids but hubby surprised me with chickens for our backyard (I had been harping for 3 years that I wanted them) so we needed to go buy a coop instead. So this next birthday will be to climb mount coolum with a picnic lunch on top watching the ocean dancing right before our eyes – magical !

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...