Технологије се не треба плашити

yyyyyОдувек ме је занимала дозирана примена савремених наставних средстава .Склони смо да споро прихватамо новине ,немамо времена да проналазимо нове модусе рада који ће бити ефикаснији ,иновативнији и пре свега занимљивији деци .

Сваким даном читам о новим акцијама креативних колега који својим радом и залагањем дођу до савремених наставних средстава и успешно их примењују  ,али што је очекивано за нашу професију мало има оних који би то инплементирали у свој рад ,а они који би то и хтели немају их .

Моје интересовање је за ове друге ,који би хтели а немају оно што им је потребно за час или немају идеју како то спровести . Неке школе развијају и своје едукативне софтвере ,док друге имају по један рачунар , то је права слика наших школа . Ја радим у једној школи која је за наше услове лепо опремљена ,али све што имамо могло би се још боље користити .

Ми немамо интереактивну таблу, рачунар за свакога ,али зато имамо интернет, неколико лаптопова ,свој електронски дневник ,дигиталну учионицу ,доста графоскопа и осталих наставних средстава .

У раду са Сајбер учитељем комуницирам са колегама из целе Србије . Ретко ко има интернет у учионици . Свака школа има бесплатну конекцију ,а добра воља је директора да ли ће путем кабла или бежичним путем спровести до сваке учионице . У зависности од дужине кабла ,инвестиција вредна 1000 динара .

Само овај одрађен посао пружа нове могућности у раду . Ово свака школа може !

Колеге се плаше ,неретко се стиде да питају ,да науче нешто ново . Постоји неколико програма који су можда и лаши од PowerPointa, кога    сви знају, за употребу као што је Prezi или неки други .

Skayp у настави је једна нова димензија наставе коју треба практиковати и која може да оплемени свакодневни рад и учини га занимљивијим .Овом тематиком ћу се бавити у наредном периоду. Skayp пружа фантастичне могућности .

Не треба да помислите да оваква настава треба бити примарна ,њу треба повремено убацивати у наставу живе речи .Треба наћи меру у свему , излазак у природу ,директан сусрет треба бити примаран и основан ,а савремена технологија треба да помогне онде где ће то имати сврху и ефекат . Учитељ може урадити сјајну презентацију у којој ће преставити корен ,стабло и лист биљке ,направити едукативну игру на ту тему … Све то би било ефикасније да су изашли у природу и на конкретном примеру једне травке погледали . Треба наћи меру .

Покушаћу да у наредним текстовима на ову тему заголицам вашу професионалну машту као би покушали нешто сами урадити . Не чекајте да се школа сети да нешто уради за вас , урадите то  сами !

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...