Пример мотивације Сајбер Учитеља

Поштоване колеге , представљам пример како се могу ученици заинтересовати за учење песмица . Учење песмица може бити уживање ако примените методу илустрације песме .О овој методи је више говорио др Ранко Рајовић и цео систем се зове НТЦ систем учења. Приметили сте у мојим текстовима да не волим д причам чисту теорију методом copi /paste већ покушавам да пренесем оно што сам ја урадио .

Ради се о обради песме -Имам право на став -Љубивоје Ршумовић

После уводног дела и разговора о правима и обавезама деце ,дошао је и тренутак да обрадимо песму . За ову прилику употребио сам чаробни телефон (стари телефон из нашег магацина ) помоћу којег сам са часа позвао Љубивоја Ршумовића и обавестио га да ћемо обрадити његову песму на овог часу . Деца су ме са неверицом гледала ,али после пар минута су ми сви поверовали . Ршум нам је рекао да га позовемо за 30 мин и да му рецитујемо ,а он ће нам рећи своје мишљење . Кренули смо на посао који није био ни мало лак за ђаке 2. разреда .Охрабрио сам их и кладио се са њима да ће сви научити песму до краја часа . Показао сам им методу илустрације и заједно смо илустовали песму (пошто је ово био први пут обраде песме на овај начин ) . После два, три пута понављања песме сви су је научили . Овај начин учења песме је изазвало осмехе на њиховим лицима .Пао је камен са срца ученицима који су помишљали да се не обрукају пред песником .

Дошао је и тренутак да позовемо Љубивоја Ршумовића ,што сам и учинио . Било је предлога да  укључим  спикерфон али вешто сам то избегао .Чаробни телефон нема спикерфон .  Песнику у слушлицу су рецитовали групно , појединачно ,а он је све то као пажљиво слушао и давао своје свете ,похваљивао …

Одушевљењу није било краја . Јављали су се ученици који имају своје песме да прочитају Ршуму ,уговарала се сарадња … Велики ефекат је изазвала ова учитељева превара .

Већ истог дана см послао писмо преко фејсбука Љубивоју Ршумовићу у коме сам му признао малу превару , на шта је он дивно реаговао и предложио сарадњу ,обећао да ће погледати радове малих песника .

За домаћи су имали да на припремљеном листу илуструју на свој начин сваки стих .Дајем вам неке од радова .

Било би ми драго да неко покуша неку варијацију овог часа .Намерно нисам постављо припрему јер у нашем послу идеје покрећу ,припрему знамо сви да напишемо .

  1. Познате и дивне учитељске „преваре“ најчешће изазивају вирус смеха. Браво учитељу! 🙂

  2. Те учитељске „преваре“ су врло лепо прихваћене и изазивају вирус смеха! Браво, колега! 🙂

  3. Preslatko, duhovito, kreativno i delotvorno. Svaka cast ! Svojevremeno sam, pre desetak godina, dala ucenicima zadatak da nauce pesmicu napamet. Kada je dosao dan recitovanja naucene pesmice, a u zelji da izbegnem dosadu da 27 puta slusamo jedno isto, smislila sam malu igru. Naime, svaki ucenik je morao da izabere originalan nacin kako ce interpretirati pesmicu. Oni su smisljali, smisljali, pa je neko recitovao uz kikotanje, jedan je simulirao da place dok recituje, jedan je radio sklekove…bilo je raznih, sasavih ideja, i od tada su jedva cekali da uce pesmice napamet.

  1. Повратни пинг: Дванаест ствари које никад, али никад не смете рећи наставнику | Био-блог

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...