Веб 2.0 и наше школе

Прочитао сам причу и мислим да је на најбољи начин представила просвету код нас . Прича иде овако : Покушајте замислити хирурга који је живео пре сто година како улази у данашњу операциону  салу . Вероватно му не би било јасно какви су то чудни уређаји уоколо и шта се ту збива . Међутим ,ако би неки учитељ који је радио пре сто година ушао у данашњу учионицу ,једноставно бих узео креду и наставио писати по табли тамо где је стао пре сто година .

Ово је слика и прилика данашње школе . Једину ми наду дају колеге које су активне на својим веб страницама и друштвеним мрежама .

Посматрао сам мало како је ИТ у настави у другим земљама и видео сам страшно добре примере у пракси ,државне платформе,разноврсне  подршке у примени ИТ у настави  ,мноштво сајтова који пружају много информација и туторијала . У нашој земљи је можда највећи проблем недостатак жеље ,а уједно и немање храбрости да се призна да се нешто мора научити и да диплома не значи доживотну компетентност .

shutterstock_53106097 Веб 2.0 алати су  скуп  друштвених програмских алата који корисницима омогућавају интеракцију и размену података те објаву и измену интернетског и другог дигиталног садржаја при чему корисник сам ствара своје садржаје.Даје се могућност размене готових садржаја ,формирање велике базе готових садржаја ,а све у циљу да осавременимо и олакшамо наш посао  . Бесплатни су и свима доступни те се могу врло добро користити у школи као допуна класичној настави и свим облицима наставних активности. На тај начин учење престаје бити само „конзумирање“ садржаја те се одвија кроз сарадњу и стварање властитог знања уз помоћ разноврсних ресурса и корисника. Предуслов  је „само“ образовање учитеља за њихову употребу и примену.

Мојим радом на Сајбер Учитељу  можда сам  некога заинтересовао да направи своју прву PowerPoint презентацију  , Prezi ,prvi strip ,animaciju, online квиз  …

У наредном периоду ћу се потрудити да направим једну базу корисних платформи ,програма ,туторијала који ће и нас укључити у ову причу . Сви ви који хоћете да помогнете  у стварању једног едукативног места за примену Веб 2.0 алата контакт мејл је sajberuca@gmail.com

 

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...