Припремите дете за полазак у школу

skajp 4Полазак у школу је један од најстреснијих периода за дете , зато родитељи морају бити уз дете да му помогну да се што лакше привикне на нове обавезе . Дете се мора полако навићи на систематичан рад , без одрицања игре . Примарна ствар постаје обавеза и систематичан рад , а секударна је игра . Игра је важан сегмент у развоју детета и зато је не треба укидати већ треба контролисати .

У периоду пред полазак у школу веома битно је да се код детета развије одговорност у сваком смислу , то ћете постићи сталним разговором и давањем различитих задатака који су адекватни његовом узрасту

Припремите дете за колектив , упознајте га са школом ,прошетајте до школе , па још ако сретнете и упознате учитеља или учитељицу то би био пун погодак , храбрите га . Најбоље би било да чује из прве руке од неког ко већ иде у ту школу како то све изгледа , навикните дете на режим устајања и хране који га очекује , укључите га у избор ствари за школу , имајте разумевање за његов страх . Испред детета никако не показујте сумње у његову адаптацију , никако да га плашите школом и учитетељем . Адаптација можда и ако буде потрајала и неколико недеља, имајте стрпљења. Дете у овом периоду упознају нове људе, одлучују коме могу веровати, а коме не . Упућујте га на очекивања која имате и која други имају према њему, похвалите сваки напредак, то ће јако делавати на њега .

Овај период је тежак за једног првака па се дешавају И неуспеси који могу довести до неке реакције код детета , а то су претерана промена понашања било да је то случај да постају немирна или повучена у себе , плакање за сваку ситницу , глума да су болесни , поремећај апетита , сна па чак и поремећај пробавног система .Најчешће су то пролазни проблеми , реакције на неуспех или страх од неуспеха

Дете се мора навикавати на обавезе , као што смо рекли , обавезе које су прилагодјене узрасту детета , остављање својих ствари на место , помози ми у овом послу , сложи играчке , разврстај бојице ….Све ове активности ће му помоћи да стекне радне навике када се сретне са обавезама у школи . Учитељ ће очекивања дозирати тако да примени поступност у раду , полако ће уводити дете у свет обавеза . Родитељ има обавезу да помогне детету да стекне радне навике , оне се не стичу преко ноћи него дугим понављањем

Одредите радни простор , пожељно би било да дете има своју собу , свој сто и своју столицу , инсистирајте да се учење и рад одвијају баш ту , ако дете нема своју собу нека има свој кутак за учење тамо где га неће нико узнемиравати . На столу нека буду само потребне књиге и оловке и ништа друго што ће му одвлачити пажњу и деконцетрисати.У току учења нека се праве паузе за сок или мали одмор , могу се и неке вежбице истезања радити . По завршетку учења нека се навикава и да му то буде обавезно , да сложи књиге и свеске .Поред развијања радних навика мора се развијати планирање времена . У почетку морате заједно са дететом испланирати време после школе . Лепа идеја је да направите цртеже за сваку његову активнос и ређате је на некој табли , како би је сви укућани видели . У почетку ћете морати опомињати децу на поштовање написаног , али временом ће се све више придржавати и развијати радне навике и лепо планирати слободно време .Поред свега са својим дететом морате бити стрпљиви , толерантни , разговарати са њим , искористити тренутке када дете има шта да каже , имати увек времена за своје дете и још када се то помеша са љубављу коју несебично дајете , успех мора доћи .

Домаћи задаци могу бити један од највећих проблема код ђака првака . Домаћи задатак има вишеструку улогу и васпитну и образовну и ради се свакодневно .Задаци су обавеза и дужност која се морају урадити како би му та обавеза прерасла у навику и тек онда учење и све ове обавезе му неће пасти тешко . Нама одраслима обавезе тешко падају али временом понављајући те обавезе (одлазак на посао ) то нам прелази у навику и о тешкоћи посла не размишљамо . Детету треба да помогнете , опомињете на обавезе , усмеравате , никако да га приморавате , кажњавате или да му ви радите домаћи јер тако само постижете супротан ефекат . Учи се ако дете ради , па и нека греши , а теже ће учити ако гледа како неко ради . Избегавати да дете ради одмах после игре или јела , нека предходно спреми сто оловке , провери да ли је све на свом месту . Најбоље је да дете сваког дана ради у исто време на истом месту ,ако је могуће . Договорите се са дететом да када дође из школе ,одмори се, па уради домаћи задатак .Остатак времена нека проведе како одлучи сам .Тако се развија осећање дисциплине и одговорности .

Учитељ/учитељица

Посебно важна особа за прихватање школе као обавезе је учитељ . Да ли ће дете ићи певајући, што се каже, у школу у многоме зависи од учитеља, његовог односа који он успостави према деци. Родитељи морају имати пуно поверење у учитеља , никако испред деце не говорити негативно о учитељу ,ако имате замерке  кажите учитељу , а то не мора дете ни да зна. Учитељ је нешто много више од преносиоца знања, он је ту да саслуша све проблеме дечије од најситнијих до најкрупнијих породичних . Будите сигурни да ће учитељ знати када сте купили нову машину за веш , када сте имали свађу у породици јер је учитељ нешто више од друга, он је човек од поверења . Одговорни родитељ може очекивати да и његово дете буде одговорно, а неодговоран неодговорно.Учитељ ствара ауторитет својим знањем ,својом занимљивом наставом ,својим духом ,а не дреком и виком. Учитељ ће бити по некад строг, али ученик се никада неће наљутити на њега јер ће временом схватити да учитељ све то чини за њихово добро .

Ивица Жупањац, учитељ

Постави коментар

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...