Рекреативна настава

У школи у којој је ваше дете организује се рекреативна настава. Учитељ вам још ништа није рекао,  али само сазнање да је то настава од неколико дана ван места боравка , изазива код вас непријатно осећање страха и недоумице како да поступите када томе дође време, пошто се дете никада раније није одвајало од вас .

Да ли :

а) Задржати дете под изговором да се разболело ?

б)Успротивити се одмах , тим пре што одлазак није обавезан?

ц)Прихватити да и ваше дете иде ?

Гласај , а одговор са образложењем ће бити објављен 2.11.2012.год.Биће интересантно видети резултат анкете заједно са одговором и образложењем струке.

Одговор  5.11.2012.год.

Имате право да не дозволите детету да иде на рекреативну наставу јер тај боравак није бесплатан, па самим тим не може бити у потпуности обавезан .Ваше противљење ће бити мање што боље упознате сврху ове наставе,која се организује у корист саме деце .

Болесно дете се ослобађа и од редовне наставе, па свакако и од овог посебног облика. Ако за ову прилику тражите излаз у болести детета која не постоји , онда је томе узрок недовољна храброст да се отворено супроставите нечему што не желите да урадите .

Рекреативна настава је посебни облик наставног рада који се одвија ван просторија школе , најчешће у природи .Код нас је већ увелико пракса у свим школама да се иѕводи школа у природи. Постоје два разлога зашто се учитељи и родитељи ђака опредељују за њу.Најважнији разлог је да се деца из градске средине и услова у којима живе одведу у природу на рекреацију.Обично се одлази у дечије одмаралиште која преко школске године нису довољно искоришћена .Седмодневни или десетодневни боравак пружа деци да се физички окрепе и проведу на чистом ваздуху извесно време у игри и забави

За време тог боравка у природи деца имају наставу .Тада углавном обрађују градиво из оних области које омогућавају да се најбоље искористе постојећи услови .Читава настава  је прилагођена новој средини .

Поред здравственог и образовног значаја који се овога пута обједињује и добро комбинује , од посебне је важности и васпитни значај ,поготово ако се ваше дете раније није одвајало од вас .Наводимо само оно што је најбитније :

-У постепеном осамостаљивању детета ово је прилика да у току само неколико дана стекне властиту сигурност и увери се да многе своје потребе око исхране , а нарочито личне хигијене, може да обави и без родитеља.

-Учитељ ће боље упознати ученика па и ваше дете јер ће бити са њим од поласка до повратка .То боље познавање ученика помоћиће му да по повратку успешније делује на њих

-Боравак са вршњацима без родитеља омогућава да се стекне и неопходно искуство у дружењу , помогне другима када је то потребно , прилагоди понашање захтевима средине ,боље међусобно упозна и заволи .

Корист од овакве рекреативне наставе је вишеструка и зато би требало :

ц)Прихватити да иде и ваше дете

Резултати ваших одговора изгледају овако !

  1. Ако Ви немате поверења у учитеља, како ће се Ваше дете односити према том учитељу и како ће му оно веровати. Учитељи су веома одговорне личности које брину о деци и у школи, а на рекреативној настави више брину о својим ученицима него о својој деци кући. Верујте ми да је тако, то знам из искуства. Тих осам дана и седам ноћи учитељи скоро да и не спавају. Ноћу обилазе собе где су деца, покривају их ако су се открили, стављају главу на јастук ако им је јастук „побегао“, буде их ако треба да иду у тоалет и још пуно тога. Верујте ми многи родитељи не брину тако о својој деци, као што учитељи брину о својим ученицима на рекреативној настави.
    А кад говоримо о томе шта рекреативна значи за ученике- значај је многострук. На пример: Ученици се много више и боље друже; тај боравак им остаје у сећању и о њему радо причају и кад се врате са рекреативне; боравак на чистом ваздуху има здравствени значај за децу; промена климе такође има здравствени значај; Јачање имунитета; социјализација; побољшање односа (боље разумевање) ученик-наставник, ученик-ученик, дечак-девојчица;
    О сваком минуту проведеном на рекреативној настави, можемо причати и колико он значи за децу, (па чак и онда када у првом разреду по некад пред спавање пусте по неку сузу кад се сете маме и тате), од заједничког устајања, умивања, доручка, шетње, одмора, ручка, часова, рекреације, ужине, вечере, а посебно њима драге журке.
    О значају бих могао још пуно да пишем, али мислим да је и ово довољно да разумете значај рекреативне наставе.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: