Када је учитељ био ђак

преузимањеМоја сестра је кренула у школу пре мене и увек сам се питао: –Када ћу ја? – ,сестра ми је препричавала како је у школи лепо ,како се играју , ручају , има пуно играчака па је обавезно набрајала све оне играчке које сам  највише волео ,а све у циљу да бих јој завидео ,или ми је то враћала за све оне моје ситне пакости које сам  радио . Све у свему ,због  сестре сам једва чекао да кренем у ту моју школу .

Дошао је и тај дан . У почетку сам доживео благо разочарање јер није баш то изгледало онако како сам ја замишљао ,али нема везе ,ко те пита ,то се мора . Школа ми је била занимљива , посебно математика која је за мене представљала баш неку умну гимнастику која ме  веселила .

Сећам се , нисмо једни другима постављали питање :–Који ти је најомиљенији предмет ?-, већ :–Који час ти најбрже прође?Све ово сада када гледам, из ове перспективе још ми логичније звучи , понекада деца могу да поставе ствари баш на своје место .

Моја учитељица  је била строга али правична  . Њена предавања и њене гласовне могућности ,у обуздавању наших несташлука , су ме по неки пут остављали без текста .

Учили смо прва слова ,читање , разговарали о појавама , природи . Неких дидактичких средстава се не сећем , то значи да их вероватно и није било , јер бих то запамтио , деца такве ефектне ствари памте дуго . Сада ће неко рећи : -И шта нам је фалило ?- ,а ја размишљам можда смо нешто изгубили , можда нечије интересовање није пробуђено ,можда …Све у свему има много лепих тренутака који ме вежу за моју учитељицу . Интересантно ,сви се сећају када нам је причала у првом лицу ,неко своје искуство везано за оно што имамо за циљ да научимо , неку своју догодовштину . Такве ствари су деци интересантне и онда и они незаинтересовани за предмет данашњег рада  све ће прекинути да чују шта се десило то учитељици једнога дана .

Мој први велики проблем се јавио када сам добио да научим једну подугачку песмицу ,не могу да се сетим како се звала ,али знам да је била на левој страни читанке ,парној страни , имала је 4 строфе ,а свака строфа по 5 стихова  , нацртано дрво поред песмице .

Све сам применио оно што ми је учитељица причала .

– Морате имати свој кутак где ћете учити

-Морате бити одморни

-Морате бити ни гладни ни сити , гладни знања( моја учитељица )

-Без буке око вас

imagesСве услове, да без по муке то за час научим  . Сео сам за сто, осврнем се ,сви су услови ту :-Шта сада?-.Гледам ја читанку , гледа она мене , отворио читанку и читао ,читао и читао.Затворим књигу ,преслишавам се ,али није то то . Прошетам мало да удахнем свежег кисеоника ,вратим се али резултати нису ту . Покушам да замислим слике које нижем како нижем и стихове ове песме . Све сам пробао ,проблем ми је био повезати слике између строфа . До касно сам се мучио . Легао сам са читанком испод јастука са уверењем родитеља да ћу ујутру све знати . Није било тако . Са ове тачке гледишта , можда нисам доживео песму ,можда нисам схватио оно о чему се говори .Пуно питања отворених стоји над овом мојом муком . Да сам све то урадио на часу ,можда би учење ове песме било за мене игра . Оставимо то за неку другу причу .

На часу смо редом рецитовали песмицу .Кренула је од врата  да прозива:-Добро је!- .Знате ја сам седео покрај прозора ,друга клупа . Полако је стигао ред на мене ,запео сам код друге строфе , некако сам се исчупао и довршио песму до краја . У то време никоме није ни падало на памет да се сада ми нешто уживимо у песму ,одглумимо ,изражајно рецитујемо , доживимо . Сећам се срце ми лупа хоће да искочи ,али се држим у сили нећу да признам да сам се уплашио .

Када сам почињао да радим као учитељ нисам пуно исинстирао на учењу песмица ,баш због тога ,али сам временом научио своје ђаке како се учи песмица јер је учење песмице напамет  веома корисно баш у овом узрасту .

Морао сам наћи модел (фору ,како сада то деца кажу ) за моје боље учење .

Учитељица није дозвољавала писање по уџбеницима ,а ја сам увек нешто волео да доцртам ,шарам и приметио сам да ми то помаже у памћењу . Сетим се да је одговор на оној страни на којој сам доцртао оно или написао оно .

Први корак у напредовању моје технике учења био је подебљавање речи које су ми некако тешке да их запамтим . Чинио сам тако да учитељица не примети да сам ја ту нешто шкрабао  јер како ј е причала учитељица:–Ту књигу сутра може користити твој брат или сестра ,а како то да они чине када је ти испишеш.- Ово подебљавање ми је помагало да боље памтим и боље изрежирам цео филм који сам правио у глави док сам учио .

Пошто док сам учио песмицу и остале предмете увек сам имао папир и оловку ,стално сам цртао нешто везано за оно што учим . Понекада у жељи да то запамтим ја напишем на папир и цртам у пар потеза (нисам неки цртач ,али и такви цртежи ,скице су ми помагали ) Приметио сам да ми овакви цртежи доста помажу у учењу и стављао сам их у књиге као подсетнике .

starije-osobe-bolje-pamte-uz-aktivno-a-ne-pasivno-ucenje_3923Учење песмице је сада постало много лакше ,сваки стих сам покушавао да нацртам ,по неки пут и са више слика . Стварао сам цртани филм на посебном листу  папира ,а папир сам тако постављао да се слике поклапају са стихом . Читам песму и пратим моје слике ,за неколико минута сам гледао слике и говорио текст . Мало времена прође и говорио сам текст ,а у глави сам већ ређао моје цртеже стихова .Правећи асоцијације на оно што сам учио, брже сам повезивао ствари и усвајао нове чињенице .  Овакав начин учења ми је пуно помогао и цео живот га примењујем . Слушајући неуролога и творца НТЦ система учења др Ранка Рајовића увидео сам да сам се у ствари прилагодио људској природи . Како научници тврде ,људски мозак функционише у сликама које ми стварамо и зато овакав начин рада даје много добре резултате .Много је стручних студија потврдило овакву теорију .На ПИЗА тестирању ђаци који уче на сликовном писму (Азија) имају најбоље резултате ,они су своје писмо прилагодили човечијем мозгу ,свесно или несвесно . Појавом НТЦ система осетио сам неку сатисфакцију да сам као ђак урадио праву ствар ,пронашао систем који мени највише одговара .  Овај текст сам написао са намером да некоме помогнем ,олакшам учење, дам самопоуздање ученицима ( одам фору ,што би данашњи ђаци рекли ) .

Све ово сам примењивао са својим ђацима и даје феноменалне резултате .

Ивица Жупањац , учитељ

 1. Savrseno!Mogu samo potvrditi ovu vasu pricu i reci da MENSIN seminar ,nama uciteljima a onda i nasim dacima u mnogome olaksava i ulepsava ucenje !

 2. Naravno da pomaže! Ja sam vizuelni tip i moje knjige moraju uvek biti iscrtane i šarene, a gomila papira sa raznim crtežima je uvek oko mene.
  Završila sam Pravni fakultet, koji zahteva razmišljanje, ali kao i kod svake nauke, potrebno je naučiti pravila da bi se ista mogla i primenjivati. Materija nije „pogodna“ za crtanje, ali svaka reč je imala svoj ekvivalent u svakodnevnom životu ili me je podsećala na nešto.
  Inače, iz osnovne škole ne nosim neke naročito lepe utiske, niti se sećam načina na koji su učitelji radili sa nama, ali se sećam batina, ružnih reči koje su nam svakodnevno bile upućivane zbog ovoga ili onoga, jer je učitelj bio zakon nad zakonom, ali zato iz srednje škole, imam iskustvo koje bih svakome poželela i koje je uticalo da danas budem takva kakva sam.

  Meni je posebno slatko i simpatično to što deca nikako ne mogu da shvate da je i učitelj bio đak, kao što misle da lekar ne može da se razboli.

  • Ne treba generalizovati stvari,lično poznajem mnogo učitelja koji se svim silama bore da nauče svoje djake kao se uči i zašto se uči .Vremena se menjaju , svi se usavršavaju ,pa tako i prosfeta .Mnogo kolega pokreću stvari svojim akcijama i inovacijama .Ja pokušavam da nekim svojim tekstovima i ostalim materijalima skrenem pažnju na neke ,po meni ,bitne stvari .Ovo je i dokaz da se nešto pokreće i menja !Drago mi je da se i roditelji uključuju u celu priču .

 3. Naravno, stvari se menjaju, tako i treba da bude. Ja sam pre više od 30 godina išla u osnovnu školu a verujem da je i tada bilo dobrih učitelja koji su davali sve od sebe. Samim tim što nam više mogućnosti stoji na raspolaganju, učenje postaje lakše i zabavnije. Mislim da većina učitelja daje sve od sebe, da voli svoj posao i da se trudi da ga radi najbolje što ume.

  • Svakako da je ucenicima lakse da nauce nesto ako je to slikovito prikazano.Nije lose pri obradi neke pesmice,naravno posle analize nepoznatih reci i uciteljevog izrazajnog citanja,podeliti ucenike u grupe i onda svaka grupa ilustruje jednu strofu na papiru,uz uciteljeve sugestije.Te ilustracije se posle zakace negde u ucionici,a ucenici citaju pesmu polako,sa razumevanjem i istovremeno gledaju vec postojece ilustracije na papirima.Neko od ucenika ce probati da odrecituje prvu,neko drugi drugu,trecu strofu,koliko vec pesmica ima.Na casu interpretacije tj.provere nije lose snimiti djake pa posle pustiti snimak da sami cuju ko kako izrazajno recituje i neka sami odrede ko je bio vise ili manje uspesan u tome.Naravno,neke pesmice se mogu i komponovati,to je posebno interesantno za decu,kada sami probaju stvoriti melodiju,na casu muzicke kulture.Tako im ucenje pesmica nece biti tako suvoparno.

 4. Da to je tzv.fotografsko pamcenje ili pamcenje po slikama.Ne znam mozda neke ucenike pesmice i opterecuju,ali mislim da je vaznije da oni ,,dozive,,pesmicu i da razumeju ono o cemu se govori u pesmi,znaci vazna je analiza na pocetku,a takodje i psiholoske pauze,naglasavanje pojedinih reci,pa na kraju krajeva moze se neka pesmica i komponovati uz pomoc ucitelja zar ne i onda je otpevati na nekoj priredbi.Ja sam volela da podsticem svoje ucenike da i sami pisu pesmice,u pocetku dajuci im razne reci koje se rimuju da bi ih nekako umetnuli u pesmu.No ,sve je individualno ,nekome to ide lakse a nekome teze,bilo je tu i smesnih pesmica i pesmica bez smisla,ali smo se lepo igrali,a pesmice su sastavljali u grupnom radu i onda smo analizirali najinteresantniju i pohvalili grupu ucesnika.

 1. Повратни пинг: Лепи линкови – методика (10. део) | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: