Архива

14.10.2014.год.

Вежбај разломке

Вежбај разломке бојећи означене делове. Овако ће деца лакше научити шта је једно цело и из колико делова се може састојати.razlomciразломак 2

14.10.2014.год.

Pronadji skriveni izraz i obelezi gaПронађи скривени израз

Пронађи скривени израз. Ово је фантастичан начин да наши ђаци вежбају рачунске операције. Занимљиво ће бити како ће решити овај задатак јер није типичан начин вежбања сабирања и одузимања. Преузмите фотографију и користите је у свом раду!

7.10.2014.год.

Овако изгледа када се поиграмо са ИКТ-ом на часу

Ово је уводни део једног часа на којем смо користили Скајп. Учитељ се потрудио да примени мало магије. Погледајте !

30.9.2014.год.

Математика није баук

photo          Драге моје колеге, не бих да Вам спочитавам како се најбољи резултати у математици постижу, али саврмена педагошка пракса доказала је да за учениково усвајање и његово касније памћење највише вреди слика.  То је већ доказано у многим радовима, причано на пуно семинара, али тамо где се учитељи школују за будући посао веома је тешко наћи да се неко од професора спушта на ниво деце узраста 7-10 година и на њихов начин размишљања. Они нас буквално уче неким елементима математике који су нам тотално непотребнио  за наш будући посао и искуствени рад у групама деце наведеног узраста.

Суочен са оваквим ставом након завршене Више педагошке академије, а касније и Учитељског факултета, од самог почетка рада, захваљујући идејама које је у то време пре двадесет пет година заступао један „диван“ наставник математике Душко Цветковић, скупљајући различите материјале и објашњавајући на један посебан начин „цртежима“ решавање задатака у математици, успео сам да увидим оно што сам пропустио за време школовања и почео да учим из почетка.(опширније)

29.9.2014.год.

Погледајте како Кинези рачунају

За разумевање самог начина рачунања није потребно да знате енглеског језика. Пажљиво гледајте и разумећете начин рачунања. Пробајте и ви неки пример. Израчунати производ проверите на класичан начин.

29.9.2014.год.

Сабирање и одузимање у 1. десетици

Игрицу сам направио за рад са ђацима првацима. Покретање игрице је једноставно. Кликни на слику испод и сачекајте да се игрица учита, затим притисните старт и крените. Ако хоћете да игрица буде преко целог екрана, кликните иконицу у доњем десном углу.

igra

На екрану ће се појавити задаци на које треба одговорити. Након тачног одговора имаћете прилике да возите ауто и скупљате бодове тако што циљате балончиће разних боја. Што више имате тачних одговора, имаћете и више прилике да скупљате бодове! Играјте и уживајте !2014-09-29_8-47-34

 

16.9.2014.год.

Веома лепа, сатирична песма  

Све похвале за Оливеру Цветић за овако сјајну песму.

10404863_280704755461206_8536330719330024660_n

Преузми текст песме 

16.9.2014.год.

Мерење и мере, нова игрица 

Кликни на слику испод и покрени игрицу.

2014-09-16_9-16-53

 

15.9.2014.год.

Играј се,  вежбај сабирање и одузимање

-за ђаке прваке-

Кликни на слику испод и  покрени математичку игрицу. Сабирај, одузимај и покушај да скупиш што више јаја. Срећно прваци!

2014-09-15_8-39-29

 

15.9.2014.год.

Направимо едукативне игре

Сајбер учитељ ће у покушати да прави едукативне игрице помоћу којих би наши ђаци кроз игру вежбали. Покушаћу да правим игрице које ће пратити план и програм и које ће одмах имати примену на часу. Своје предлоге за наредну игру можете слати наsajberuca@gmail.com

12.9.2014.год.

Једна математичка игрица за ђаке прваке 

2014-09-12_11-08-41

 

2.9.2014.год.

Почетак нових акција

za sajtКренули смо сви у нове радне победе. Нешто се догађа у нашем ресору, укида се папирологија . Овога пута не би о променама, да ли су козметичке или нису али нешто се догађа, то је добро. Пошто смо се одморили да ми пустимо надлежне да раде свој посао, а ми да пробамо да дамо свој допринос у побољшању наставе. Залажем се за оне ствари које можемо сами урадити. Пуно ствари смо до сада урадили, али ми можемо  више и боље. За ово време колико живи овај блог окупило се доста креативних колега који су вољни да на овај начин сарађују, а све у циљу што боље наставе. Пошто сви траже неке планове па тако и ја у неколико реченица хоћу да изнесем неке смернице. (опширније)

24.8.2014.год.

Потребно мишљење колега

Означите оно што сте примењивали , а дало је добре резултате и оно што би волели да научите и да примењујете у настави. Потрудићу се да заједно све то научимо и  да наши часови буду занимљиви.

Интересантно и премнљиво у настави
Online квизови које ћу сам правити за ученикеOnline игрице из градива које ћу сам правитиЦртање стрипова на рачунаруИзрада укрштеница, постера, плаката, диплома, каледара…Израда савремених презентација на платформи PreziИзрада савремених анимираних презентацијаПомоћу рачунара направити причу у сликамаОбележавање позадине коју ми постављамо помоћу стикера са текстом…Израда анимираних филмоваКреирање бојанки које ће ученици бојити и штампатиНачини учења на даљину помоћу интернета ( конференцијске сале и скајп)Снимање видеа, звука и обрада истогКреирање више страница са различитим адресама на једном местуРада са видео записом, конпресовање, слање, постављање на Youtube

12.6.2014.год.

Математичко цртање

математичка слика 1Ево начина да решавање математичких задатака буде занимљиво.

Поступак је следећи :

-Решите изразе у пољима лево  и на свако поље залепите одговарајуће поље са десне стране. Овим начином ћете добити слику за коју вам је било потребно математичко знање. Добијену слику могу обојити !

Ђацима ће ово бити занимљиво !(опширније)

12.6.2014.год.

Играјте школице

SAMSUNGИгре у којима је потребна спретност, окретност, равнотежа су посебно значајне за нашу децу. Некада су се играле игре школица, ластиша, кликера које су тако фино развијале ове вештине. Савремено друштво има своје добре и лоше стране, ами смо ту да све што је било добро сачувамо. Ово је једна модификована игра школица. Као што се види са слике ову игру можемо лако спровести у дело и играти је на много начина. Мислим да је ова игра веома корисна и интересантна. Када се крећемо напред задатак може бити да скачемо са једног поља на друго по бројевима и то тако да обе ноге буду на истим бројевима. За оне који не знају каменчић или неки други предмет прво бацамо на прво поље и у повратку морамо стати, узети предмет и донети га ван поља. Бројеви су написани на папирима различите боје тако да се ова игра може користити као да су бројеви двоцифрени 5,10,15,20,25,30,35,40,45 и 50 (учење таблице множења са 5) или ако их посматрамо као једноцифрене бројеве од 1 до 5.(опширније)

11.6.2014.год.

Програмирани штапићи сладоледа

PROGRAMIRANI STAPICI 1Веома лако можете направити сјајан наставни материјал. За ово наставно средство су вам потребни штапићи од сладоледа и добра воља. Са десне стране упишите израз који треба решити. Када решимо овај израз, добијени број  нам показује који штапић треба узети( број заокружен плавом бојом) . Задатак је да се сви штапићи сложе како би решење првог израза давало почетни број следећег. Овакав начин рада је деци интересантан и ефикасан. Moжемо на сваком штапићу написати по једно слово тако да када сложимо штапиће добијемо загонетну реч.(опширније)

12.5.2014.год.

Завидна база материјала

bojanka-oduzimanje dvocifrenih brojeva-2. razred-Dragica StankovićДраге колеге, наша база материјала је једна од највећих електронских база  за учитеље и наставнике. Уређивање базе је у току ,а све у циљу што бољег сналажења у њој. Позивам све колеге да шаљу своје материјале у нашу базу и да шаљу своје сугестије, примедбе, савете. Своје материјале и сугестије  шаљите на мејл  sajberuca@gmail.com

1.5.2014.год.

,,То је ТО“, нови часопис по мери ученика и наставника!

1_1Група ентузиаста је направила часопис ,,То је ТО“, који је намењен ученицима, просветним радницима и родитељима. Часопис обилује интересантним текстовима и лепим илустрацијама. Ово је јединствена прилика да часопис оваквог калибра уређују колеге из наставе и деци пружају прегршт занимљивих текстова. Посебна ми је част што сам и ја као сарадник дао мали допринос у реализацији ове идеје.Часопис можете наручити на овај мејл ivanstar61@gmail.com (опширније)

24.3.2014.год.

Интернет час Ушће-Горње Бријање

cool-cartoon-7359823Дана  8.4.2014.год одржана је заједнички час на релацији Горње Бријање-Ушће. Учитељица Гордана Игић, која ради у неподељеној школи ОШ,,Стојан Љубић“, Косанчић, је показала да  рад у малим сеоским школама није никаква препрека за овакав начин рада. За реализацију овог часа цело село је дало свој допринос, што показује да имају лепу сарадњу, а све у служби што боље наставе. Час је реализован помоћу anymeeting конференцијске сале. Као и увек боримо се са малим интернет протоком, али жеља за применом иновација је и овог пута победила. Час је био занимљив, представљене су школе, обичаји, играло се ,певало.(oпширније)

24.3.2014.год.

Нове приступне шифре ! 

2014-03-24_0859Поштоване колеге, после косултација са колегама сарадницима дошли смо до закључка да променимо приступне шифре за базу материјала и тако покренемо нови круг обогаћивања наше базе. Ово вама неће представљати проблем ,а целој нашој дружини ће пуно значити. Мало смо се сви олењили, то морамо прекинути!  (опширније)

21.3.2014.год.

База материјала-ускоро нови изглед

1_internet_domeniПоштоване колеге, у формирање наше базе материјала смо заједно кренули и дошли до једне репрезентативне збирке  материјала који су заштићени шифрама. Од 24.3. 2014.год. креће велико спремање наших материјала који ће бити разврстани по разредима и добити нове шифре. Шифре за приступ ће бити нове како би вас подстакао да и даље шаљете своје радове и обогаћујете нашу базу. У базу ћу поставити доста другог материјала који ће вам бити од користи у раду. Надам се да имам вашу подршку као и до сада !

12.3.2014.год.

Презентације

powerpointКод просветних радника омиљени програм за израду материјала за час је Power Point.  Овај програм пружа доста тога од убацивања слике ,анимација ,текста и  видеа. Употребом хиперликова презентација добија неки други смисао и изглед, могу се правити квизови , асоцијације па чак и игрице.

Хтео бих да скренем пажњу просветним радницима и на неке друге алате који се могу наћи на интернету који можда дају и бољи ефекат. Употреба ових Веб 2.о алата је много простија и лакша него добро нам познати Power Point. Доста времена сам провео у истраживању нових алата који би нам помогли у настави (опширније)

12.3.2014.год.

Одржана прва веб конференција!

2014-03-13_1207_001Користим ову прилику да обавестим све колеге да је 12.3. 2014.год. одржана прва веб конференција на тему : Како применити ИКТ у настави . Цела прича је код колега заживела и због тога сам нарочито срећан. На овој веб конференцији су учешће узеле колеге из Србије,Црне Горе,Босне и Херцеговине и Хрватске .

Искрено сам одушевљен инветивношћу и ентузијазмом колега. Показали смо да и технички недостаци се могу превазићи и да сарадња просветних радника не познаје границе.

Донели смо договор о поновном виђењу за 15 дана ,а до тада ће свако од нас припремати материјал о својој школи и свом месту и те радове ћемо представљати на заједничком часу и то свако из своје учионице (опширније).

11.3.2014.год.

Дружење на веб-у

2014-03-12_1011Коришћењем веб конференцијске сале направили смо још један заједнички час на коме су присутвовала одељења учитељице Гордана Станојевић из Београда , учитељице Маријана Марићевић Петровић из Стојника и Сајбер Учитељ као модератор .

Боримо се са свим техничким недостацима које имају наше школе али ваљда ћемо превазићи и те проблеме. Ученици су са одушевљењем прихватили овакав начин рада који пружа много могућности које покушавамо да искористимо како би часови били занимљиви. Надам се да ће се још колега укључити.(опширније)

7.3.2014.год.

Веб конференција 12.3.2014.год.

cba79-web2bhosting2bu2bsrbijiВеб конференција ће бити одржана 12. 3. 2014. год. са почетком у 20 часова . Тема ће бити ИКТ у настави, веб конференцијске сале и како их креирати, умрежавање и заједнички рад помоћу ИКТ-а. Потрудићу се да буде занимљиво и да ово буде једна причаоница где ћемо разменити идеје и договорити сарадњу.(опширније )

7.3.2014.год.

Гимнастика ума 5

za objavuСајбер Учитељ поставља загонетна питања . До сада је постављено 5 питања и оваква питања су интересантна и изазивају одушевљење када се реше . Ова питања поставите деци и видећете да је интересантно !Одговоре постављајте на овојстраници .

5.Зашто се  лемури са Мадагаскара и поларни медведи не познају ,а живе у зоолошком  врту један до другога?

26.2.2014.год.

Гимнастика ума

Пре пар година сам се први пут сусрео са НТЦ системом учења и био сам одушевљен, одмах сам купио књиге др Ранка Рајовића и Уроша Петровића и кренуо у ову авантуру. Ефекти оваквог рада су запањујући.Прошлог викенда сам имао прилику да будем на првом делу семинара НТЦ систем учења…….Сваког четвртка ћу постављати по једно загонетно питање чије ћу одговоре поставити тек у недељу . Ова питања можете постављати и својој деци у разреду. Интересантно да ће у већини случајева пре решити деца него ми .На ова питања мало људи зна одговор одмах, али размишљањем у правцу који је то одговор који би задовољавао све услове питања, мозак мора радити у већој брзини !(погледај цео текст и види питање)

18.2.2014.год.

Веб конференција, ускоро !

cba79-web2bhosting2bu2bsrbijiПоштовани, интересовање за реализацију заједничког часа преко интернета је задовољавајуће. До сада се пријавило 20 просветних радника из Србије и околних земаља. Доста сам разговарао са заинтересованим колегама око упућености у сам начин рада и техничких ствари које су нам потребне за реализацију. Кренуо сам у припрему материјала за веб конференцију на којој ћу поступно и у сликама све потанко објаснити као би сви заинтересовани могли активно укључити у рад . Трудим се да све одрадимо сами као би избегли да вучемо за рукав информатичаре за помоћ. Видећете да ништа није тешко. Када све будем припремио (надам се у што краћем року) послаћу свима на мејл датум почетка и линк за приступ(опширније)

27.1.2014.год.

Заједнички веб час

За акцију ,,Заједнички час”, пријавило се више од 20 учитеља из земље и иностранства. Надам се да ће овај број просветних радника бити већи и обавештавам све пријављене да ће њихова имена бити објављена на овом блогу. Ускоро најављујем и прву веб конференцију на којој ћемо разговарати о овој идеји и начину реализације . Дајмо још мало времена да се што више колега пријави за ову акцију. Велики поздрав !

20.1.2014.год.

Нова акција за друго полугодиште

FunPhotoBox1140201705odvckgПоштоване колеге, упућујем отворени позив заинтересованим колегама који хоће да учествују у акцији Заједнички час. Жеља ми је да направимо интерактивни зајенички час на којем би могли да се праве директна укључења између разреда из разних градова у реалном времену . Могућности савремених веб алата су велике и трудим се да из мноштва алата изаберемо најбоље. За укључење у ову акцију је потребно елементарно информатичко знање. Око саме реализације ове акције ћу се потрудити да направим веб конференцијско дружење за све заинтересоване где ћу објаснити саму идеју и начин реализације. Било би лепо да заједно истражујемо начине савременог рада и наставу учинимо интересантном.(опширније)

29.12.2013.год.

ЧЕСТИТКА !

1514947_476523145801877_1641433038_n

19.12.2013.год.

ПРЕДСТАВЉАМ ВАМ !

После поновног појављивања Сајбер Учитеља на РТС-у доста се нових колега прикључило нашем сајбер друштву. Користим ову прилику да вам представим једног креативног учитеља из Лесковца. Овај учитељ има свој блог http://cakicdejan.wordpress.com и покушава да иде у корак са временом . Добили смо још једног учитеља на Мапи иновативних просветних радника  и човека спремног за сваку сарадњу. Да би имали бољу слику о овом сјајном учитељу дајем вам могућност да погледате снимак (опширније)

13.12.2013.год.

САЈБЕР УЧИТЕЉ ГОСТ БЕОГРАДСКЕ ХРОНИКЕ

Велику захвалност дугујем уредницима ове емисије који су опет показали да имају слуха за иновације у просвети . 

7.12.2013.год.

НОВИ САЈБЕР САЈТ –sajber.weebly.com

Ових дана је угледао светлост дана нови сајт на адреси  sajber.weebly.com . Потрудио сам се да у овај сајт поставим што више корисних веб алата помоћу којих би настава била квалитетнија и занимљивија . За коришћење свих алата је потребно елементарно познавање ИКТ-а . За доста алата сам урадио и примере које можете видети . Ако имате неке недоумице слободно ме контактирајте преко мејла или фејсбук профила.

Уживајте у коришћењу веб алат !

22.11.2013.год.

Светски дан детета обележен у Ваљеву акцијом за памћење

1455871_10151706515771150_1636187192_nКолегиница Тања Рељић,Снежана Цветиновић и Мирјана Тулимировић су са својим ђацима обележили су  Светски дан детета продајном изложбом дечијих радова и позоришном представом . Много труда и рада су сви уложили како би на најплеменитији начин обележили овај празник . Овом акцијом су прикупили 24 500 динара које су поклонили Центру за вантелесну оплодњу у Ваљеву . Овим гестом су показали да су широка срца . Надам се да ће овај прикупљени новац барем мало  добринети да се што више беба роди у нашој земљи .(опширније )

18.11.2013.год.

Аnymeeting час

18-Nov-13 11-21-06 AMКолегиница Гордана Станојевић из ОШ-Краљ Александар I-, и ја смо реализовали још један заједнички час . Овога пута смо на часу природе и друштва у 4. разреду разговарали о Краљеву и околини . Ученици из Београда су на часу утврђивања имали задатак да буду туристички водичи по нашој земљи , а ја сам био гост који се укључио преко wеб конференцијске сале anymeeting.com(опширније )

5.11.2013.год.

Едукативни филм Дијане Малиџе и њених ученика

12.10.2013.год.

Пример мотивације Сајбер Учитеља

lk1 002Поштоване колеге , представљам пример како се могу ученици заинтересовати за учење песмица . Учење песмица може бити уживање ако примените методу илустрације песме .О овој методи је више говорио др Ранко Рајовић и цео систем се зове НТЦ систем учења. Приметили сте у мојим текстовима да не волим д причам чисту теорију методом copi /paste већ покушавам да пренесем оно што сам ја урадио .Ради се о обради песме -Имам право на став -Љубивоје Ршумовић.После уводног дела и разговора о правима и обавезама деце ,дошао је и тренутак да обрадимо песму . За ову прилику употребио сам чаробни телефон(опширније)

08.10.2013.год.

Новитети

hug-club-clip-art-2081Поштовани , веома ми је драго што ми се јављају колеге са доста радног стажа и хоће да се укључе у наш рад ,а при том не умеју да раде своје презентације и да користе савремене web алате . Наравно ,таквим колегама дајем приступне шифре али за узврат морам тражити нешто ( да не буде непоштено према онима који шаљу своје радове ) . Отворићемо нова поглавља на нашем сајту :

 • Мале тајне великих мајстора

Можете писати на ову тему , пренети животно искуство ,саветовати млађе колеге . Могу се писати разни текстови за које сматрате да би били корисни млађим колегама . Надам се да је коректно. Прочитај опширније (овде)

08.10.2013.год.

Поклон за Дечију недељу од Сајбер Учитеља

08-Oct-13 11-59-36 AMЕво једног филмића који на један другачији начин нуди приступ ученицима . Леп шлагорт за причу о дечијим правима и обавезама . Уживајте !

20.09.2013.год.

Најава нових акција

BANERЗа ову годину имамо велике планове . У припреми је доста нових идеја које нас чекају на реализацију. Нова платформа која ће помоћи наставницима у раду и још пуно тога . Поред ових активности ове године ћу организовати интернет олимпијаду за све заинтересоване учитеље .Налазим најбољи начин за организацију ове идеје . Ништа слично није организовано па је зато то један велики изазов. За организацију ове активности су потребни технички услови ,а то су интернет,камера ,звучници .(прочитај више)

Rate this:

САЈБЕР УЧИТЕЉ ГОСТ БЕОГРАДСКЕ ХРОНИКЕ

tv emisija

13.09.2013.год.

Филмић о додели награда -Дигитални час 2013.год.-

13-Sep-13 5-28-34 PMОво је начин да вам покажем  како радимо и можда заинтересујемо да неко сам проба да направи свој филм . Кликни на слику и покрени филмић!

8.09.2013.год.

Црвенкапа на другачији начин

crvenkapa za sat

2.09.2013.год.

Прваци ,срећно!

1235501_10200775040717523_113158440_nСвим првачићима и осталим ђацима честитам полазак у школу . Ове године ћу се трудити да будем од користи и ђацима и колегама . За ову годину планирам доста тога али о томе касније . Овом приликом поклањам једну бајку ђацима првацима .Кликни на слику поред !

27.08.2013.год.

Веб 2.0 и наше школе

shutterstock_53106097Прочитао сам причу и мислим да је на најбољи начин представила просвету код нас . Прича иде овако : Покушајте замислити хирурга који је живео пре сто година како улази у данашњу операциону  салу . Вероватно му не би било јасно какви су то чудни уређаји уоколо и шта се ту збива . Међутим ,ако би неки учитељ који је радио пре сто година ушао у данашњу учионицу ,једноставно бих узео креду и наставио писати по табли тамо где је стао пре сто година .Ово је слика и прилика данашње школе . Једину ми наду дају колеге које су активне на својим веб страницама и друштвеним мрежама .Посматрао сам мало како је ИТ у настави у другим земљама и видео сам страшно добре примере у пракси ,државне платформе,разноврсне  подршке у примени ИТ у настави  ,мноштво сајтова који пружају много информација и туторијала . У нашој земљи је можда највећи проблем недостатак жеље ,а уједно и немање храбрости да се призна да се нешто мора научити и да диплома не значи доживотну компетентност .

Веб 2.0 алати су  скуп  друштвених програмских алата који корисницима омогућавају …(опширније )

16.08.2013.год.

Дипломе Сајбер Учитеља

16-Aug-13 8-27-06 PMПоштоване колеге ,у прошлом периоду смо заједнички много урадили ,реализовали смо много занимљивих часова ,наша база материјала за наставу је све богатија ,размењују се многе креативне идеје . Први циљ постојања оваквог блога је постигнут.Створена је једна платформа са које се може увек нешто прочитати ,узети и то без икаквог уписивања банковних рачуна и слично .

У наредном периоду вас очекује много изненађења , треба реализовати нове идеје којих у нашем послу увек има .

Посебно морам истаћи Сајбер конкурс и колеге које су својим радовима заслужиле посебну награду . Дипломе можда неће имати неку бодовну вредност али верујем да ће креативним људима ово бити подстрек за још бољи и креативнији рад (опширније)

04.07.2013.год.

Припремите дете за полазак у школу

images (7)

Полазак у школу је један од најстреснијих периода за дете , зато родитељи морају бити уз дете да му помогну да се што лакше привикне на нове обавезе . Дете се мора полако навићи на систематичан рад , без одрицања игре . Примарна ствар постаје обавеза и систематичан рад , а секударна је игра . Игра је важан сегмент у развоју детета и зато је не треба укидати већ треба контролисати .(опширније)

04.07.2013.год.

Дигитални час 3 из мог угла

Klub poslanika (3)Поводом доделе награда тога дана смо се окупили у Београду ,сви они који покушавају да иду у корак са временом и покажу да ИКТ има примену у просвети . Желим да вам пренесем нека моја запажања, не о прелепом комфору –Клуба посланика-,на Дедињу, већ о лепој идеји окупљања иновативних просветних радника . Информациона технологија је учинила да већина нас се тамо већ  зна преко ИКТ ,али се никада није уживо срела .Био је ово један дан размене искустава и смишљања нових подухвата .Посебно ме је радовало да је доста колега,  сарадника Сајбер учитеља, дошло тога дана да прими награде (опширније)

23.06.2013.год.

Дигитални час-додела награда

ucenici-konkurs-nagrade-najbolji-1371856324-328781На трећем по реду наградном конкурсу за просветне раднике Србије, под службеним називом “Дигитални час 3″, Данијела Жупањац и Сајбер Учитељ освојили су 2. место. Овај престижни конкурс реализује Дигитална агенда Републике Србије у сарадњи са Министарством просвете. Уручење признања обављено је у петак , на Дедињу, у Клубу посланика, Толстојева 2… Награда подразумева писана признања и новчани износ од 50.000,00 динара.
Рад са којим су освојили другу награду је Виртуeално путовање до Бразила . Ово је била   прилика да колеге које сјајно сарађују путем ИКТ-а се лично упознају и можда договоре неке нове подухвате
(прочитај цео текст)

23.06.2013.год.

Измене на нашем сајту 

У наредном периоду очекујте измене самог изгледа сајта . Све ово радимо како би побољшали изглед и функционалност истог.

13.06.2013.год.

Просветни преглед је приметио! 

ivica

Просветни преглед 6-13.јун 2013.год. број  2583/4

Преузми у pdf-u Мека за иновативне просветне раднике 

12.06.2013.год.

Друга награда -Дигитални час 2013.год.-

преузимањеДигитални час је објавио прелиминарне резултате на овогодишњем конкурсу . Колегиница Данијела Жупањац и ја смо први пут конкурисали радом -Виртуелно путовање до Бразила-, и освојили  друго место .(опширније)

11.06.2013.год.

Наша прва веб конференција 

11-Jun-13 8-42-06 PMСајбер учитељ уз помоћ својих пријатеља и сарадника из целе земље је организовао 1.веб конференцију .На овом дружењу смо колеге упознали са начином рада веб конференције и представили неколико радова у акцији Сајбер учитеља -Заједнички час –

У овој акцији су колеге бирали између две наставне јединице :

 • Село некада и сада
 • Град некада и сада

Представили смо радове Тање Рељић ,Гордане Станојевић и Милијане Петровић.(прочитај опширније )

11.06.2013.год.

Додељујемо посебне награде

inovativnostПоштоване колеге, на наш конкурс су стизали сјајни материјали. Посебно се захваљујем свима на материјалу који су послали .Гледајући ваше радове дивио сам се вашем ентузијазму и преданости послу који обављате . Имао сам на уму да не издвајам ни један рад ,али неке колеге морам посебно похвалити и њихове радове показати као изузетне . Надам се да ми не замерате !(погледај цео текст)

 • – Милијана Петровић -ОШ-Први  српски устанак-,Орашац
 • -Драгица Станковић ОШ-Чибуковачки партизани -,Краљево
 • – Иван Старчевић-ОШ-Ђорђе Костић-,Београд

 

21.05.2013.год.

Финале акције -Заједнички час-

images (3)Школска година се ближи крају па тако и наша идеја заједничког часа на теме :

 1. Село некада и сада
 2. Град некада и сада

За ову акцију се пријавило доста колега, а до сада је своје радове послало њих четворо и то :

 1. Гордана Станојевић-Београд
 2. Марија Ковачевић -Краљево
 3. Милијана Петровић-Копљари 
 4. Тања Рељић и Снежана Цветиновић-Ваљево(опширније)

20.05.2013.год.

Школовање у САД

Колегиница Живка Радовановић је била у Америци и нашла је времена да нам напише један текст о школовању у Америци. У разговору са колегиницом која ради у једној школи у Вашигтону много тога је сазнала и преноси нам своја запажања.Колегиница је покушала да фотографише школу али је у томе била спречена од стране школског полицајца. У Америци није дозвољено фотографисање школе из безбедносних разлога. Овом приликом се колегиници захваљујемо на лепом тексту .

vasington,,Америчке  школе су генерално подељене у основно и секундарно образовање. Мада постоје разлиците варијације на локалном нивоу, у већем делу Америке је уведен један од следећих образовних модела…(прочитај цео текст)

15.05.2013.год.

Информатичка помоћ

TeamViewer_Screenshot_on_a_machine_running_Windows_8

Много питања везаних за информатичку технологију добијам од колега. Много креативних учитеља се интересује за примену ИТ у настави ,а  све у циљу осавремењавања  и занимљивије наставе . Посебно је интересантно то што сам учитељ ,а не информатичар ,па колеге имају слободу да питају онако својим речима. Много је тема започето и много нас посла чека .

Нудим једну нову могућност. Помоћу програма TeamViewer веома лако се може успоставити веза између било која два рачунара која су на интернету…(опширније )

7.05.2013.год.

Припремите дете за полазак у школу

skajp 4Полазак у школу је један од најстреснијих периода за дете , зато родитељи морају бити уз дете да му помогну да се што лакше привикне на нове обавезе . Дете се мора полако навићи на систематичан рад , без одрицања игре . Примарна ствар постаје обавеза и систематичан рад , а секударна је игра . Игра је важан сегмент у развоју детета и зато је не треба укидати већ треба контролисати .(прочитај више)

28.04.2013.год.

Сајбер друг

28-Apr-13 11-13-35 AMПојма немам шта је туга,

јер ја имам сајбер друга,

издангуби са мном дане,

да л`  тај човек има мане?

(опширније )

24.04.2013.год.

Најлепше уређена учионица

преузимањеУ оквиру овог сајта направљен је посебан кутак где ћемо представљати лепо уређене учионице. Шаљите фотографије ваше учионице на sajberuca@gmail.com .Свака слика треба да садржи у наслову име школе, име учитељице или учитеља и који је разред. Надам се да ће бити прелепих слика које ће можда дати инспирацију другима да што лепше уреде своју учионицу .Посебно ће бити занимљиво видети учионице из неподељене школе . Очекујем ваше  фотографије .

22.04.2013.год.

Можда је време да се боље упознамо

glasanjeДоста времена је прошло, доста нових тема смо покренули и доста научили. Много колега упућује разна питања у вези употребе информатичке технологије у настави и колико толико   покушавам да свима одговорим . Оваква интеракција колега је можда и највреднија и директно утиче на осавремењавање наставе . Најбољи ефекат би се могао постићи једним семинаром који бих креирао за вас. Ваше мишљење поводом ове идеје би ми много значило. Покушајмо да заједнички креирамо семинар .Све теме којих сам се дотакао кроз овај сајт биле би заступљен и још пуно тога што сам спремио за вас. Своје предлоге око сарджаја семинара  можете слати на  sajberuca@gmail.com  .Што се тиче начина рада на будућем семинару кликните на слику поред и гласајте ! . Велико хвала на сарадњи !

19.04.2013.год.

56 ЗАКОНА ДОБРЕ НАСТАВЕ

У часопису који се бави наставом хемије (Ј., Цхем. Еду., 67 (1990) стр. 413) објављен је текст под насловом “56 закона добре наставе”, који по нашем мишљењу, може да сваког наставника подстакне на размишљање о сопственој настави као и да му омогући процену сопственог рада.

Преузми и прочитај !
56 ZAKONA DOBRE NASTAVE pdf

18.04.2013.год.

Сајбер школа гитаре

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНаш пријатељ, композитор и гитариста Ненад Стефановић је у оквиру нашег сајта покренуо школу гитаре. Много деце нема могућности за приватне часове ,а има вољу и жељу  да научи свирати на овом инструменту . Знајућу све ово, покренули смо ову школицу гитаре. Потрудићемо  се да сваке недеље постављамо по једну лекцију.

10.04.2013.год.

Сајбер учитељ се обратио јавности

10-Apr-13 9-21-25 PM

Сајбер учитељ се обратио јавности на свој начин . Кликом на фотографију погледајте обраћање.

8.04.2013.год.

Расписан Конкурс Дигитални час 2012-2013.

Поштоване колеге сарадници ,пуно тога смо заједно створили на Сајбер учитељу . На овој адреси постоји много квалитетног материјала и идеја за час. Расписани конкурс можете погледати овде  . Сајбер учитељ вам стоји на располагању за сваку врсту помоћи и сарадње. Било би лепо да се чује и види наш рад !

5.04.2013.год.

Сваког дана нови наставак !

сајбер 3Пратите догодовштине Сајбер учитеља у наставцима. Сваког дана ћу се трудити да урадим бар по један наставак. Кроз овај стрип желим да ме боље упознате и видите којим послом се бавим, која су моја интересовања…

4.04.2013.год.

Како је све почело !

cool-cartoon-6100265

На овај начин сам хтео показати како је све почело, подсетим колеге да је стрип јако примељив у настави .

Наставиће се !  (прочитај опширније )

2.04.2013.год.

Сајбер учитељ помаже

pomoc(…)Дружећи се са вама много сам научио. Посебно морам истаћи старије колеге који иду у корак са временом и могу бити прави репер млађима како се и пред пензију може радити са толико елана и жеље. Велики проблем учитељима може бити примена информатичке технологије у настави. Имамо оскудна наставна средства, па и од тога половину не користимо зато што се не усавршавамо или не желимо да питамо (прочитај опширније )

(…)Сајбер учитељ вам стоји на располагању за сва питања у домену oсавремењавања наставе. Заједно можемо решити сваки проблем . Сва питања , предлоге можете постављати на mail sajberuca@gmail.com

29.03.2013.год.

Skype час 3

29-Mar-13 10-18-57 AMУ ОШ -Милун Ивановић-, у Ушћу наставница географије Данијела Жупањац одржала је угледни двочас на тему Бразил. За припрему овог часа имала је помоћ господина Ненада Нешића,  који живи и ради у Бразилу и наравно Сајбер учитеља. Скрећем пажњу на фантастичан блог zivetiubrazilu.wordpress.com  који уређује Ненад Нешић и овом приликом му се захваљујемо на пристанку да учествује у на овом часу и из прве руке деци дочара ову далеку земљу. Наставница Данијела је на прави начин употребила нову технологију и то користећи Prezi, PowerPoint i Skype (прочитај више )

12.02.2013.год.

Један занимљив квиз

2013-02-12_112758

Рад учитељице Гордане Станојевић који може послужити за обнављање градива и развијање такмичарског духа !И ова презентација се налази у нашој бази .

Квиз-Гордана Станојевић(мала помоћ Сајбер учитељ)

10.02.2013.год.

Рад у неподељеној школи

skola 1nn

У делу овог сајта који служи размени искустава ,покренута је нова тема -Рад у неподељеној школи-Све колеге које имају неки материјал везан за ову тему могу слати на sajberuca@gmail.com  …

6.02.2013.год.

Помоћ првацима за вежбање математике

slika_222354 (1)Сајбер учитељ снима часове који ће помоћи у вежбању.Вежбали смо у Огледалцима знања за 1. разред ,издавачка кућа  Публик  Практикум

Погледај снимљене часове 

5.02.2013.год.

Рекордна посета

2013-02-05_073632Наш сајт се прочуо и изазива све веће интересовање.За 5 месеци, јучерашњи дан је био најпосећенији са 3 329 посета. Надам се да је ово тек почетак .

4.02.2013.год.

Из наше архиве

04-Feb-13 5-05-57 PMУченици 3. разреда ових дана Како цртати паралелне и нормалне праве  

29.01.2013.год.

Др Ранко Рајовић МЕНСА

29-Jan-13 9-49-31 PM29-Jan-13 9-46-08 PM

Др Ранко Рајовић је творац НТЦ система учења .

Послушајте шта  има да каже!

Топло препоручујем !

29.01.2013.год.

Један пример доброг квиза

2013-01-29_122114

Ово је један сјајни математички квиз који се може користити у 2. разреду .Погодан за вежбање множења, дељења,сабирање и одузимање. Овај квиз и много других се налазе у нашој бази !Кликни ,преузми и кликом покрени !

Математички квиз

28.01.2013.год.

Календар такмичења и смотри ученика основних школа за школску 2012/2013.годину

28-Jan-13 10-50-06 PMКликни и преузми          Календар такмичења за основне школе   2012/2013.год.

27.01.2013.год.

Дан Светог Саве у школама

Sveti Sava

Честитам свима који сутра славе школску славу Светог Саву !

26.01.2013.год.

Представљамо креативне колеге

uciteljica

У делу размена искустава на нашем сајту покренут је посебан део у којем ћу представљати колеге које својим радом и идејама могу бити инспирација другима .

24.01.2013.год.

Инклузија,рад по прилагођеном програму ,ИОП…

logo manji 700 i 71Покренута је прва тема на коју ћемо размењивати искуства, а то је ИНКЛУЗИЈА и све што нам она носи са собом . На овој страни ускоро  ћете наћи много планова, припрема , мишљења,предлога , искустава из прве руке. Све оно што мислите да би користило другим колегама у раду са оваквом децом можете слати на sajberuca@gmail.com  Кликни на слику и погледај !

24.01.2013.год.

Креатине идеје

309369_411836465520301_1042249050_nИмате прилику да погледате доста интересантних решења које можете да користите и у вашем раду. На овој страни се налази и видео са објашњењем како да безбедно пресечете стаклену флашу.Уживајте !

22.01.2013.год.

Сами себи смо најбоља подршка

uciteljiПоштоване колеге, сведоци сте разних предавања које морати слушати зарад бодова. Свака дискусија је корисна али неретко се разговара о неким опште познатим  стварима, а оне кључне се некако остављају по страни. Много је тема које интересују наш учитеље, на које би корисно било чути туђа искуства и тако оплеменити наш будући рад . Ово је прилика да покренемо доста тема које ћемо временом разрађивати ,створити базу корисних савета , туђих искустава из прве руке .

По мом мишљењу ево неких тема које завређују јавну расправу…(прочитај цео текст)

21.01.2013.год.

Тренажер таблице множења

21-Jan-13 10-26-09 PMПоштовани ђаци и колеге, поклањам вам још један тренажер, учитеља Звонка Јеласића, таблице множења који се налази у архиви наших презентација и осталог материјала . Кликом на наслов преузећете презентацију, а  покренућете је кликом на преузету презентацију. За кретање по тренажеру пратите стрелице . Пуно успеха !

Поштоване колеге, ако желите приступ оваквим радовима морате имати шифре ,а да би нешто добили морате нешто и дати. Своје радове шаљите на sajberuca@gmail.com  и у најкраћем року ћете добити приступне шифре .

Тренажер таблице множења

20.01.2013.год.

Дилеме око васпитања

20-Jan-13 7-15-23 PMОко дилема васпитања,срећно дете несрећни одрасли, родитељске љубави ,похвале и казне говори др Зоран Миливојевић,психотерапеут.Ово предавање је одржано у Новом Саду . Кликом на слику покрени предавање

19.01.2013.год.

Конкретна помоћ  једном Андреју и осталим ученицима који хоће да увежбају таблицу множења!

19-Jan-13 9-59-56 PMОву презентацију је направио колега Звонко и она се налази у нашој бази математичких презентација. Кликом на презентацију почеће њено преузимање на ваш рачунар, по завршетку преузимања кликните на преузету презентацију и она ће се аутоматски покренути . Уживај у овој математичкој игрици и усаврши таблицу множења!

Вежбај таблицу множења

19.01.2013.год.

Сајбер учитељ пита!

Шта би највише користило ђацима ?
Постављање питања учитељуСајбер учитељ снима комплетне часове обрадеСајбер учитељ снима часове у којима даје упутства за вежбањеСајбер учитељ даје упутства за домаћи задатак

19.01.2013.год.

Родитељи, било би корисно прочитати нешто више на ове теме

Ккикни и прочитај више !

359675Како треба да изгледа простор за учење вашег детета

Чему служе домаћи задаци 

Како помагати у раду домаћег задатка

Технике које помажу у учењу 

Неколико -формула -за успешно учење

17.01.2013.год.

База ПП презентација је ажурирана

преузимањеДанас је постављено још преко 50 нових презентација које сте слали за време распуста. Наша база презентација ,тестова и осталог дидактичког материјала сада броји преко 600 материјала. Користите нашу базу идеја ! Шифре за приступ добијате слањем неког свог материјала који ће користити другима у раду. Радове шаљите на sajberuca@gmail.com

17.01.2013.год.

Најављена акција заједничког часа

Најављена акција заједничког часа ће се одржати у овом полугодишту. Ово ће бити прилика да учитељи из Србије ,Хрватске , Босне и Херцеговине … размене искуства и идеје за час. Намера ми је да припремим материјал за дати час и понудим учитељима . Пријављени учитељи ће имати дужност да напишу запажања са часа ,фотографишу или евентуално сниме. Извештај ће послати мени ,а ја ћу разменити извештаје . Сваки учитељ који буде део ове приче добиће извештаје и припреме и тиме погледати да дати час може имати још безброј варијанти .

14.01.2013.год.

Завршава се распуст!

Распуст се полако завршава ,а ми се морамо полако привићи на онај убитачни ритам . Мало смо се размазили ,али то је тако . Како ли је деци када је нама учитељима овако . Морам похвалити учитеље који су и за време празника нашли времена да пошаљу своје радове на адресу сајбер учитеља. У рачунару имам преко 40 ваших радова које требам да поставим. Распуст је учинио своје . За који дан настављамо пуном паром .

04.01.2013.год.

Правилник о сталном стручном усавршавању…

Овде можете наћи како ,којим путем напредовати у струци .Овај сајт сигурно посећују амбициозни учитељи који су већ својим радом и задовољили половину услова за напредовање у струци . Немојте да вам напредовање у струци буде циљ зарад звања већ да то буде право усавршавање !

Правилник о сталном стручном усавршавању…

04.01.2013.год.

Промена парадигме -Кен Робинсон

03.01.2013.год.

Кен Робинсон каже да школе УБИЈАЈУ креативност

03.01.2013.год.

Доста смо пландовали

У јеку празника ,учитељи су били активни и то у јакој храни, добром пићу и веселом друштву. Надам се да ћемо ове године урадити све оно што смо планирали, много изазова је испред нас. У предходном периоду било је учитеља и учитељица који су се издвајали својим преданим радом и несебичним сарађивањем са овим сајтом .

Као што знате,у првој години постојања имамо преко 100 колега из земље и исто толико колега из земаља из окружења који су се активно укључили у креирање овог блога. Осећам потребу да у овом празничном расположењу и ја ,као аутор ,истакнем једног учитеља који је у предходној години несебично поклањао све оно што је годинама марљиво прикупљао и креирао.

Учитељ Звонко Јелисић из Козарске Дубице је најкреативнији и најинвентивнији сарaдник Сајбер учитеља за 2012.год.

Надам се да ће оваква енергија и креативност владати још дуго,дуго. Све његове радове можете погледати у нашој бази података.Колега Звонко је активно укључио и своје ђаке који су се активно укључили у креирање овог блога .Овим путем овом учитељу, који ће ускоро у заслужену пензију, честитамо и желимо још пуно година овакве и још боље сарадње .

29.12.2012.год.

Пронађите књигу у електронском облику

digitalnaBibliotekaКликом на слику у бочном делу сајта,или на слику у овом тексту , улазите у Дечију дигиталну библиотеку ,где можете читати ,прелиставати много наслова . У овим зимским данима када је можда пут до библиотеке завејан ,ето и другог начина да се прочита нешто ново .

29.12.2012.год.

Политика је писала о учитељици Гордани Јосимов која је била студијској посети Финској

Gordana JosimovПрочитајте цео текст о овој креативној учитељици из панчевачке Основне школе -Васа Живковић-. Колегиница Гордана ће своје утиске и запажања са овог вредног путовања пренети и нама у наредним текстовима и фотографијама које ћемо објављивати .

28.12.2012.год.

Распуст!

548101_234853816647620_333247838_n

28.12.2012.год.

Погледајте видео снимак школе у Финској

26.12.2012.год.

Добра посећеност је знак да смо на добром путу

2012-12-27_095200Бројке нису битне у овом случају. Заједничким снагама смо допринели да смо јуче посећивани из 12  земаља што нам казује да полако изазивамо пажњу колега и ван наших граница. Морам похвалити професора енглеског Биљану Булатовић која уређује део посвећен учењу овог језика и све колеге које су слањем својих материјала обогатили нашу базу података.

25.12.2012.год.

Понудио сам вам неке Руске едукативне игрице

2012-12-26_102502Ове игре су намењене млађим узрастима .Препоручујем учење сабирања у 4 корака .Нека деца уче и развијају логичко мишљење кроз игру . Кликни на слику ,изабери игрицу и играј .

25.12.2012.год.

Како изгледа школа у Финкој из прве руке

school2_bУ Финској је образовање бесплатно за све, на свим нивоима образовања, имају беспалатне оброке, социјално и здравствено осигурање, а ђаци током  основног школовања добијају и бесплатне уџбенике. Школама је најстрожије забрањено да прикупљају било какав новац од родитеља. У петом разреду школа плаћа чак и камповања, излете, позоришта…Основна школа траје 9 година ( 6 + 3 ),  а средња школа 3 године, мада они који желе могу средњу школу да заврше и за две године, а ђаци који имају проблема са учењем или свакодневне тренинге могу да иду по “споријем програму” четири године.(проћитај цео текст)

25.12.2012.год.

Формативо оцењивање

Користите  табелу учитељице Дејане Ковачевић и имајте бољи увид у напредовање ваших ученика

Формативно оцењивање учитељице Дејане Ковачевић

25.12.2012.год.

Креативност у настави

iboard1-300У циљу даљег усавршавања и размене добрих идеја покрећем пар акција. Сви заинтересовани учитељи и остали просветни радници се могу пријавити у следећим категоријама.

1.Најбољи блог одељења 

2.Сам сам направио и применио у свом раду 

3. Урадио сам како би дисциплина била боља.

4. Час у природи 

5. Необични час 

6.Савремени час (примена савремених наставних средстава )

Своје  материјале можете слати на sajberuca@gmail.com (прочитај више)

24.12.2012.год.

Заједнички часови у другом полугодишту

За нашу акцију су се пријавили Гордана Станојевић,Звонко Јелисић, СлавицаПокорњић,Иван Миловановић,Дејана Ковачевић,Биљана Срнић,Љиљана Спасић ,колеге из Чаробног села ,пријатељи из Босне ,Хрватске ,Македоније,Косова. За време распуста ћемо добро испланирати акцију,одабрати наставну јединицу , спремити материјал …Реализација часова је планирана за прву половину другог полугодишта.

20.12.2012.год.

Идеја је ту ,треба је реализовати

254121_1748006420962_7231065_nУ предходном времену сам виртуално упознао доста квалитетних ,амбициозних и оре свега сјајних учитеља. Толико позитивне енергије код колега ,да будем искрен ,нисам мислио да постоји. Видевши енергију која може да покрене, дошао сам на идеју да направимо заједнички час. Како би требало да функционише ?(прочитај цео текст)

18.12.2012.год.

Зашто Финска и Јужна Кореја имају најбоље образовање

08Финска се још једном нашла на врху једног међународног рејтинга система образовања.

Овај пут, британска агенција посвећена развоју образовања, „Пирсон“, оценила је Финску светским лидером у образовању. Ова земља традиционално заступљена у врху рејтинга („Програм за међународно вредновање ученика“), који организује Организација за економску сарадњу и развој , тако да сигурно нешто ради како треба, зар не? Овај успех је покренуо читаву једну грану индустрије посвећену овом такозваном „финском образовном чуду“(прочитај цео текст)

18.12.2012.год.

И професори страхују од јединица

270180_profesori-01rasfoto-nebojsa-markovic_fВише од 100 школа и вртића у Србији требало би да до краја године добије оцену у складу са стандардима квалитета установа, а до 2018. године би требало да буду вредноване све школе и предшколске установе у Србији, каже за Блиц др Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја…

(прочитај цео текст)                                                                      извор Blic online

18.12.2012.год.

Бисери са часова

images (1)Учитељица Љиљана Андрић је прикупљала дечије бисере са часова,записивала их и поклонила свима нама. Велике похвале за учитељицу Љиљу! Кликни на слику и прочитај цео текст.

18.12.2012.год.

Још идеја са интернета

vaza1Доста идеја које можете користити. 411

18.12.2012.год.

Креативност на нивоу

Сваким даном стиже нови материјал, све смо богатији и богатији. Морам замолити све који планирају да пошаљу материјал да напишу, по могућности ћирилицо, наслов материјала(наставне јединице), разред и своје име. Ово би мени олакшало посао, а и избегли би грешке. Надам се да ћете ме разумети !

17.12.2012.год.

И родитељи се питају

2012-12-17_111601Погледајте део за родитеље Министарства просвете .Циљ је активније укључивање родитеља у доношењу одлука важних за децу  Укључите се !

17.12.2012.год.

Упутство за унос шифара

На нашем блогу имамо део са ПП презентацијама .Слањем вашег материјала на mail sajberuca@gmail.com у најкраћем року ћете добити шифре за приступ нашим презентацијама . У овом тренутку имамо преко 500 презентација и другог материјала . У главном менију постоји део ПП презентације , у подменију имамо списак предмета ,активирањем предмета отвара се страна у којој уносимо шифре при уласку у страну . Погледајте слике

презентацијепрезентација 2

17.12.2012.год.

Све нас више има

Предавач на Високој школи за васпитаче струковних студија у  Алексинцу , мр Далиборка Поповић се укључила у нашу акцију слањем лепих презентација које се тичу даровите деце и припреме деце за полазак у школу. Погледајте

Зрелост за школу

Даровита деца

Даровити ученици

17.12.2012.год.

Креативна школа  за 2012/13.год.

Расписан је конкурс за ову годину. Све информације можете наћи на адреси http://www.kreativnaskola.rs/.

Да би имали неки репер код слања ваших радова дајем вам могућност да погледе награђене радове од прошле године .Сви радови су преузети саhttp://www.kreativnaskola.rs/.

Два лица Дунава (Свет око нас) 1. награда

Трипут мери једном сеци (Математика) 2. награда

Туристички водич мог места и околине (Свет око нас) 3. награда

15.12.2012.год.

Рекордна посета

рекорд у једном дануМи смо на почетку рада ,а већ постижемо лепе резултате .Јуче наш блог је забележио  2381 посету .

14.12.2012.год.

Резултати нашег рада

14-Dec-12 4-59-26 PM

За блог који живи три месеца ово је велики успех .Желим да овај извештај статистике поделим са вама ,драге колеге . Посебно се захваљујем сарадницима ,колегама који су слали материјале и тако увећали нашу базу материјала.Ова посета је забележена у предходних 7 дана.

13.12.2012.год.

Занимљиве идеје како улепшати учионицу

484179_465585270145856_579431992_nПогледајте фотографије и искористите идеје за улепшавање учионице

13.12.2012.год.

Срећна учионица у 6 корака

stapici1.Престаните испитивати ученике методом ‘дизања руке’. Знате и сами да вам се јављају увијек једни те исти ученици. Уведите јефтине и дјелотворне методе попут имена ученика исписаних на штапићима сладоледа…

2.Нека ученици направе такозване стоне семафоре од три папирнате чаше…

12.12.2012.год.

Интересантне слике са интернета

374882_449135451800056_264078707_nНа интернету се може наћи много корисних идеја које можемо применити у свакодневном раду са децом, ја нудим неколико !Фотографије нам могу послужити као илустрација,тест,позадина,повод за разговор…Уотребите машту и оплемените свој час!

12.12.2012.год.

Почетно математичко образовање у стиху

2012-12-12_095445Представљам једну лепу књигу коју можете читати online. Садржај је креативан и користан је за примену на нашим часовима

12.12.2012.год.

За лепшу учионицу, уради сам

pahulje 5Учитељица Љиљана Спасић предлаже како да сами украсите учионицу

11.12.2012.год.

Домишљато решење за бољу дисциплину

Учитељица Љиљана Спасић има интересантно решење за бољу дисциплину и дружење у одељењу. Учитељица је направила формулар који деца могу ….(прочитај цео текст)

10.12.2012.год.

Три месеца постојања

01-Dec-12 9-32-28 PMЗа три имали смо  15 000 посета , база података садржи преко 500 презентација , тестова ,фотографија, отворени су посебни делови за родитеље, учење енглеског као и промоцији успешних колега и колектива . У наредном периоду посебна преокупација ће бити снимање часова за наше ученике ,што је била првенствена сврха покретања овог блога. Много је отворених тема које треба разрађивати и усавршавати .Надам се да ћемо у наредном периоду доста тога покренути ,а и доста започетог финализирати . Наш посао, драге колеге, је такав да се стално морамо усавршавати и трагати за новим начинима наставе . Овим путем захваљујем се колегама који су препознали ову идеју и активно учествовали у креирању блога слањем својих материјала ,а  посебну захвалност дугујем колегама из Босне и Херцеговине ,Хрватске ,Македоније  који су својим учешћем дали интернационални карактер .

10.12.2012.год.

Заједнички рад даје резултате

702305_3947204834052_442224219_nУ ОШ “Јован Дучић”, Роћевићи, Краљево заједнички рад даје резултате .Радови колега из ове школе говоре да међуљдски односи су добра база и рекао бих предуслов за добар тимски рад . Наступ колега из ове школе на конкурсу -Примери добре праксе КДУ-а, је оставио снажан утицај на мене . Лепо је видети заједнички наступ учитељице Вање Николић,биолога Милоша Радаковића и директора ове школе Миливоја Поповића.Браво колеге !

Погледајте кратак видео запис са заједничког часа учитеља и биолога ове школе на тему Заштита животне средине,посматрање и прстеновање птица.  10-Dec-12 5-58-40 PM

7.12.2012.год.

Часопис Учитељ број 81.

2012-12-07_105252Читајте овај број који је посвећен тридесетогодишњици рада СУРС-а.

6.12.2012.год.

Одкривање заблуда родитељима

Драги родитељи, и ви што тек треба да постанете, дајем неколико занимљивих предавања стручњака из разних области које се баве децом.Надам се да ћете бити задовољни и нешто научити .

Развој дечијег мозга-др Ранко Рајовић

(погледај још препорука)

5.12.2012.год.

Тања Рељић и Бранислава Вулић послале доста квалитетног материјала

Тања Рељић и Бранислава Вулић су колегинице које су несебично поделиле свака по преко 40 презентација и осталог материјала .Велико хвала . Ово је сјајан пример који требамо следити .База материјала је сваког дана све богатија и богатија!

4.12.2012.год.

Програм Prezi пружа велике могућности

Колегиница Гордана Станојевић је урадило неколико презентација у овом програму и поклонила је нашој бази презентација .Сви њени радови се налазе у делу Презентације. Мислим да много просветних радника није имало прилику да се сретне са овим online програмом па зато вам дајем линк да погледате један њен рад  рад !

Присвојни придеви 

4.12.2012.год.

Кружење воде у природи

nasaОвај снимак можете користити у настави како би објаснили кружење воде у природи !

4.12.2012.год.

Технике учења!

Погледајте занимљиво предавања на тему како учити!tehnike

3.12.2012.год.

Добар одзив колега

01-Dec-12 9-32-28 PMПријатно сам изненађен учешћем колега.Користим ову прилику да свим колегама који су послали неки свој материјал честитам.Ово само потврђује да имамо сјајне учитеље који су толико креативни да су њихови часови право уживање за њихове ученике. Надам се да су сви који су послали свој материјал добили шифре којима могу отворити странице са ПП презентацијама и осталим материјалом …(прочитај цео текст)

30.11.2012.год.

Часови одељењског старешине

https://sajberucitelj.files.wordpress.com/2012/11/b0f4b-pismeni1.jpgНа иницијативу Снежане Павловић и Бошка Аралице формирали смо страну посвећену реализацији ових часова . Надам се да ћемо временом и ову страницу обогаћивати и тако пружати још више добрих идеја за час одељењског старешине . Кликни на сличицу и сазнај више.

29.11.2012.год.

Гордана Станојевић и њено одељење

У акцији представљања креативних и успешних колега представљамо вам и Гордану Станојевић која поред блога који уређује заједно са својим ђацима шаље доста материјала који можете преузети .Гордана ради у ОШ-Краљ Александар I-, Нови Београд. Овом приликом колегиници честитам и желим доста професионалног успеха у даљем раду.

28.11.2012.год.

Креативни колега са својим одељењем

Млади колега Бошко Аралица из Српског Милетића је један од најактивнијих сарадника .Користим ову прилику да му се захвалим на свему .Представићемо одељење Бошка са неколико фотографија .

26.11.2012.год.

 Eдукативне  игрице

Бојанкеигре меморије,  погоди облике,  руски шах,   спој бројеве

За игрице су постављени линкови према    http://packpacku.com/

26.11.2012.год.

Активно учешће узели су и ученици

Искрено сам одушевљен радовима Ивоне и  Алексе ,ученика  из Козарске Дубице .По некада су ученици одважнији и храбрији од нас учитеља. Ивона и Алекса су  послали  ПП презентације које можете преузети и погледати .Велику захвалност има и његов учитељ Звонко Јелисић који је по ко зна који пут доказао да је прави заљубљеник у свој посао ! Велико хвала!

Вере у БиХ-Алекса Савић-Козарсака Дубица

Шаблон квиза из традиције -Ивона -Козарска Дубица

Ливада-Милана Пипић

23.11.2012.год.

Uskoro!

Online časovi engleskog jezika

Biljana Bulatović, profesor engleskog jezika, priprema online časove engleskog za osnovce. Kreativnost naše mlade koleginice će  pomoći u učenju ovog svetskog jezika, jer ste vi to tražili.

21.11.2012.год.

Материјал за физичку културу

Од данас вам је доступно много материјала за физичко васпитање.

До сада је објављено преко 200 презентација , много материјала , добрих идеја за све предмете !

Укључите се у акцију !

20.11.2012.год.

Позив креативним колегама

У циљу промоције примера добре праксе, позивам колеге да пошаљу фотографије свог разреда и њихових достигнућа .Нека други виде чиме се ви бавите. Овим ћемо разменити искуства, идеје, а деци ће бити велики подстрек за даљи рад.Колеге , не чувајте све то само за вас.

Није знање знање знати ,бећ је знање знање дати !-

20.11.2012.год.

Научи на интернету

Свим креативним просветним радницима желим да препоручим један сајт који се бави разменом добрих идеја , online предавањима. За коришћење је веома једноставно, прво се региструјете ,одаберете Клуб љубитеља финих вебинара  https://www.bigmarker.com/club_130  ,постанете члан и учествујете у конференцијама ,дискусијама … Веома корисно!

20.11.2012.год.

Светски дан детета

Данас се обележава Светски дан детета, 20. новембар, а Србија га дочекује уз око 400.000 деце за коју се због социјалне угрожености издваја нека врста материјалне надокнаде.

Према подацима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике 386.485 деце прима дечији додатак. На ту надокнаду право имају оне породице чија месечна примања не премашују 7.761 динар по члану домаћинства.

Светски дан детета обележава се од 1989. када је, 20. новембра, Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију о правима детета, као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.

17.11.2012.год.

Иновативна  учитељица ,пријатељ сајта

Просветним радницима није тешко да похвале своје ђаке , али са колегама иде мало теже.Тешко је похвалити свога колегу , као да тиме умањујемо своју компетенцију, заблуда велика . Много колега ради свој посао фантастично , једна од њих је колегиница Дејана Ковачевић која ради у ОШ,,Чибуковачки партизани ”. Дејана је једна од најажурнијих сарадника овог сајта, доста њеног материјала можете преузети у нашим ПП презентацијама. Креативност ове учитељице можете видети и на њеном блогу , на којем су радови њених ученика, препоруке за учитеље и још много корисних садржаја. Овакви учитељи враћају веру у наш племенити позив. Свака част колегинице Дејана!

Погледајте сами   dejanakovacevic.wordpress.com

17.11.2012.год.

Презентације и за старије разреде

Због тога што сте ви то тражили , отварамо посебни део за старије разреде . Колеге , ви што предајете у старијим разредима , можете слати ваше презентације ,а за узврат ћете добити шифру за преглед и преузимање осталих презентација . Прве презентације су унете у базу података !

16.11.2012.год.

Нови час математике

Драги другари, после краће паузе ево и новог предавања. Мали застој у изради предавања је био због техничких проблема који су сада иза нас .Надам се да вам предавања помажу . Замолио бих вас да ми у коментарима на дну ове странице упишете лекције за које вам требају објашњења, а ја ћу се трудити да вам то разјасним .

Дуж и  полуправа-Математика 2. разред

14.11.2012.год.

Правопис у стрипу

Велика се збрка јавља деци у писању великог слова. Као што је проблем код  Математици, јединице за површину, тако у Српском језику писање великог слова .Интересантна обрада овог садржаја може бити кроз стрип . У нашим материјалима сам објавио први стрип!

14.11.2012.год.

Туторијал у припреми !

Драге колеге, ускоро на нашем сајту ћу објавити туторијале како направити ПП презентацију у неколико корака ! Биће корисно за све који имају жељу да унесу мало новине у свој рад ! Верујте ми да ће бити занимљиво ! Ускоро !

14.11.2012.год.

Непознати професор објаснио је како је заправо радити у школи
“Лагани” посао професора

Сватко ко мисли да је наставнички посао лаган, нека испроба следећу вјежбицу.

Узми си времена у једном дану и срочи 5 говора, од којих сваки треба испунити 45 минута, о било чему, у што се ти лично добро разумијеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересирати и мотивисати на пажњу, слушање, разумијевање и усвајање тог свог говора. Наравно, требаш смислити и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику потакнути на суђеловање и интеракцију...(прочитај оригиналан текст)

13.11.2012.год.

Још дидактичког материјала

Савремена настава је она која на занимљив и нов начин пружа могућност да ученици лако усвоје нова знања. Данас је постављено много квалитетних скенираних графо фолија .Све фолије су ручно урађене и већ примењиване у настави.У најкраћем времену ћу показати како са мало маште можете сваки пут употрбљивати на другачији начин овај дидактички материјал .Сви они који имају шифре могу скидати све, користити у настави или објављивати на својим сајтовима уз навођење извора .

13.11.2012.год.

Креативност и пред пензију!

Драге колеге, изузетно ми је задовољство да представим нашег колегегу Звонка Јелисић из Козарске Дубице, Република Српска који следеће године одлази у пензију. Многе колеге са  годинама губе интересовање за иновацијама и примени нове технологије али то није случај са нашим колегом Звонком . У презентацијама можете видети радове нашег колеге  који показује да техничка достигнућа могу успешно користити и колеге које полако приводе свој радни век. Свака част колега !

05.11.2012.год.

Како одржати дисциплину у одељењу

У одељењу треба практиковати демократску дисциплину која подразумева равноправно укључивање свих ученика у одељењу. Учитељ треба да мотивише ученике  да се на активан и одговоран начин укључе у сва питања везана за функционисање одељења и рада у њему. Тако ћемо омогућити ученицима да развију способност доношења одлука(прочитај цео текст)

05.11.2012.год.

Објављен одговор и резултати гласања за питање -Да ли послати дете на рекреативну наставу

-Препоручујем свим родитељима .Погледајте резултат гласања на питање да ли послати дете на рекреативну наставу .Када се помене ово питање код родитеља се одмах усели страх за својим дететом, посебно када је дете мало ! Некада морате ићи и против својих страхова ,а све зарад вашег детета !

05.11.2012.год.

Објављен је одговор и резултати гласања на питање -Да ли плаћати дечији успех-

Овде можете видети резултате вашег гласања на ово питање , образложење и одговор.Овај текст препоручујем свим родитељима да прочитају !

01.11.2012.год.

Преузмите презентације за часове и још по нешто

ПП презентације , на основу којих су урађени часови се налазе у страницама испод ове . Све странице са презентацијама су заштићене  шифром .Како можете добити шифру за презентације и мноштво материјала ?

Једноставно , слањем ваше презентације ви добијате шифре које отварају странице са презентацијама са којих можете преузимати без ограничења.Своје радове можете слати на sajberuca@gmail.com  или  zupi76@yahoo.com

30.10.2012.год.

Драги родитељи , дата је прва ситуација на коју треба дати одговор . Одговорите једноставним гласањем ,а ја ћу за два дана дати исцрпан одговор са образложењем !

29.10.2012.год.

Од данас можете погледати и наш  You Tube канал,где можете погледати све наше објаве и још по нешто

29.10.2012.год.

Драги родитељи , ово је кутак за вас. Колико пута се нађете у ситуацији да вас забрине понашање ваше деце. Сам сам родитељ и долазим у такве ситуације . Покушаћу да дам објашњења на такве ситуације са јасном поруком,шта треба чинити. Наш истакнути стручњак др Љубица Продановић се пуно бавила овом тематиком и то ће нам бити од велике користи .

Чиме ћемо се бавити ?

Не може да заспи

Доручак, ручак, вечера

Распоред учења код куће

Час зна ,а час не зна оно што је научио

Дечије свеске, цртежи и други радови …

26.10.2012.год.

Драги родитељи и ђаци , ваше предлоге и коментаре можете остављати у простору за коментаре на дну странице или на mail zupi76@yahoo.com  или на  sajberuca@gmail.com. Очекујем да ми пошаљете ваше мишљење о лекцијама које треба посебно објаснити или шта би било корисно за вас да овај сајт садржи . Искористите учитеља који жели да вам помогне!

26.10.2012.год.

За ђаке другог разреда снимљен час Израчунавање непознатог умањеника

24.10.2012.год.

Можете погледати  Одузимање (пример 63-29) II разред

22.10.2012.год.

Од данас на нашем сајту и упутство за израду домаћег задатка.Кренули смо са другим и трећим разредом и то математиком

17.10.2012.год.

Као што сам и обећао за ученике 4. разреда мало математике

Јединице за мерење површине

16.10.2012.год.

Како разумети дељење  Дељење други разред

Доста захтева имамо за објашњење јединица мера за површину .У најкраћем року очекујте и ово предавање.

9.10.2012.год.

За нашег ђака Андрију Кундовића који због повреде спречен да присуствује настави .Наставу може пратити преко сајбер учионице

Математика за 9.10.2012.год.  Сабирање (пример 38+7)

Српски за 9.10.2012.год.     Потврдне и одричне реченице  Потврдне и одричне реченице- радни листић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Aлати за е-учење

блог посвећен свим дигиталним придошлицама

naukica

Igramo se i ucimo

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

Учитељица Мира Стевковић

ОШ "Јосиф Маринковић", Нови Бечеј

Taњина учионица

Учити је лако, ако знаш како!

КУПОЛЕ

Рачунарски програми

Југославин блог

Учење кроз авантуру

Учитељски блог

Блог за учитеље, децу, родитеље, кориснике (ауторе) блога. Деца су прави учитељи човечанства.

Dečiji kutak

Daje se na znanje ovde se ne prodaje znanje, ovo je kutak za vaspitanje, igranje i radovanje

Учитељски кутак

Добро дошли на блог учитељице Наташе!

cakicdejan

profesor razredne nastave, mastterr obrazovnih politika

Био-блог

Сајт за наставнике биологије

Мали радозналац

Блог посвећен учитељима, деци и свим радозналцима

Priprema za čas

Priprema za čas je blog namenjen prosvetnim radnicima.

Анина учионица

Нека учење постане забава...

EnglishOŠAca

primary school "Aca Sinadinović" - English Language Department

Живети у Бразилу

Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena ...

%d bloggers like this: